Auto

Popularnost kineskih električnih automobila raste širom Evrope: Kako će to uticati na tržište polovnih automobila?


Kineski automobili, koji nekima zvuče egzotično, već su osvojili mnoge evropske zemlje. Međutim, njihovi proizvođači ostaju enigma za širu javnost, što podstiče različite spekulacije o ovim vozilima. Matas Buzelis, stručnjak za automobile iz kompanije za podatke o automobilima carVertical, smatra da će uspon kineskih električnih vozila uticati i na tržište polovnih automobila. Da li će polovna električna vozila kineskih proizvođača naći put do kupaca?

Veća zastupljenost kineskih automobila može donijeti povoljnije cijene električnih vozila

Pošto su električni automobili skuplji od vozila na dizel i benzin, kineski proizvođači električnih vozila nude priuštivije opcije kupcima u Evropi. Financial Times navodi da je tržišni udio kineskih brendova električnih vozila dostigao 8% u 2023. godini, a stručnjaci predviđaju da će do 2027. kineska električna vozila zauzimati petinu tržišta električnih vozila u EU.

Cijena nije glavni faktor koji odvraća vozače od električnih vozila. U evropskim zemljama se infrastruktura za punjenje još uvijek razvija, a mnogi kupci smatraju da nije praktično imati električno vozilo. Buzelis tvrdi da će kineski proizvođači električnih vozila održavati niže cijene sve dok dominiraju tržištem.

Konkurencija je moguća, ali samo sa istim pravilima i propisima

Odluka Evropske komisije o uvođenju veće carine na kineska vozila otežava život kineskim proizvođačima električnih automobila.

Pošto Evropljani žele da zaštite svoje proizvođače ili one koji sklapaju vozila bez nepravednog korišćenja ljudskih resursa ili prekomjerne upotrebe materijala iz neprovjerenih izvora, EU razmišlja o povećanju poreza sa 10% na 38,1%, što znatno utiče na dostupnost ovih automobila. S druge strane, SAD oporezuje kineske automobile stopom uvozne carine od 100%.

„Nekoliko kineskih kompanija već ulaže u izgradnju proizvodnih pogona u Evropi, a ovi automobili sklopljeni na kontinentu će izbjeći veće poreske stope. Upravo tako je trebalo da bude od samog početka – stvoriti ravnopravnu konkurenciju je prava stvar, a ako kineske marke postanu transparentnije u proizvodnji vozila, neće im nedostajati konkurencije“, objašnjava Matas Buzelis iz kompanije carVertical.

Polovna električna vozila mogu vremenom postati povoljnija

Sve veća konkurencija na tržištu električnih vozila dugoročno će koristiti kupcima, jer bi trebalo da smanji cijene električnih vozila. Vozači u potrazi za jeftinijim automobilima imaće na raspolaganju opciju električnih vozila, koja su ranije možda izostavljali iz pretrage.

„Prisustvo sve većeg broja isplativijih kineskih električnih vozila može dovesti do manje potražnje za polovnim električnim automobilima u cijeloj Evropi, a to može biti dovoljno za drastičan pad njihove cijene“, objašnjava Buzelis.

Međutim, zbog razlika u popularnosti električnih vozila, infrastrukturi i kupovnoj moći u evropskim zemljama, tržišta mogu drugačije reagovati na priliv kineskih vozila.

Upitna prodajna vrijednost i pouzdanost

Prije kupovine kineskih električnih vozila važno je uzeti u obzir veliku brzinu amortizacije. Potražnja na tržištu polovnih vozila može biti manja za ovim automobilima, što im znatno smanjuje cijene.

„Opadanje vrijednosti predstavlja značajan faktor kod mjesečnih plaćanja. Nedostatak informacija na globalnom nivou otežava procjenu pouzdanosti vozila iz zemalja u razvoju poput Kine. Kupci bi mogli da daju prednost potpuno novim kineskim električnim vozilima u odnosu na malo korištene evropske alternative. Međutim, polovni električni automobili kineskih proizvođača teže dolaze do novog vlasnika”, smatra Buzelis.

Ograničena dostupnost rezervnih dijelova za manje zastupljene automobile predstavlja čest izazov za vozače. Međutim, kineski proizvođači automobila već grade proizvodne pogone u Evropi, čime će se riješiti ovaj problem. Ipak, očekuje se da će to dugoročno podići cijene kineskih električnih vozila.