Crypto

Nagli porast vrijednosti bitcoina


Vrijednost bitcoina porasla je u ponedeljak ujutro u Aziji nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika i predsjedničkog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump), dok su investitori spekulisali o njegovim šansama za pobjedu na novembarskim izborima. Smatra se da su njegove šanse dodatno porasle nakon atentata.

Cijena bitcoina je porasla za 9,1 posto na 62.830 dolara nakon što je u subotu na mitingu u Pensilvaniji napadač lakše ranio Trampa u uvo iz vatrenog oružja. Tramp, koji je viđen kao pro-kripto kandidat, ugostio je rukovodioce industrije u rezidenciji Mara Lago na Floridi, a njegova kampanja prihvata plaćanja u kriptovalutama, prenosi Financial Times.

To je prvi put da velika politička stranka u SAD prihvata plaćanja u kriptovalutama. U međuvremenu, Hang Seng indeks u Hong Kongu bio je najveći gubitaš na glavnim tržištima akcija. Među valutama, južnokorejski von je najviše oslabio u odnosu na dolar, nakon pada vrijednosti od 0,7 procenata. Indija je nadmašila ostatak Azije jer je referentni Nifty 50 indeks blago porastao, dok je rupi ostao stabilan u odnosu na dolar.

Prema prošlonedeljnoj prognozi londonske multinacionalne banke Standard Chartered, cijena bitcoina mogla bi da dostigne novi rekord u avgustu i potencijalno poraste na 100.000 dolara tokom predsjedničkih izbora u SAD u novembru.

Bitcoin je dostigao rekordnih 73.700 dolara u martu ove godine, a od tada, njime se trguje u rasponu od 59.000 do 72.000 dolara. Analitičari Standard Chartereda smatraju Trampa „pozitivnim za bitcoin“ i ističu pozitivnu korelaciju između njegovih izbornih šansi i cene bitcoina.

Analitičari Standard Chartereda razmotrili su i „najmanje vjerovatan“ scenario u kojem se aktuelni predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) povlači iz predsedničke trke krajem jula, sugerišući da bi to moglo uzrokovati pad cijena bitcoina na 50.000 do 55.000 dolara.