IT i Tehnologija

Google blizu najveće kupovine ikada


Alphabet, vlasnik Googlea, u naprednim je pregovorima o kupovini brzorastućeg startupa za kibernetičku sigurnost Wiz za otprilike 23 milijarde dolara, potvrdila je CNN-u osoba upoznata s tim pitanjem.

Preuzimanje Wiza, koji proizvodi softver za kibernetičku sigurnost za cloud, predstavljalo bi veliku okladu Googlea na kibernetičku sigurnost, označavajući najveću akviziciju tehnološkog diva ikada.

Razgovori između Googlea i Wiza započele su nakon što je početkom ove godine startup prikupio milijardu dolara od investitora rizičnog kapitala, rekao je izvor.

Uvjeti potencijalnog posla nisu finalizirani i pregovori bi još uvijek mogli propasti, prema izvoru.

Vijest o razgovorima Google-Wiz prvi je izvijestio The Wall Street Journal.

Posao bi lako nadmašio Googleovu kupovinu Motorole za 12,5 milijardi dolara prije desetak godina, najveće preuzimanje u historiji kompanije. Google je skinuo Motorolu samo dvije godine kasnije zbog golemog gubitka.

Cijena Wiza od 23 milijarde dolara gotovo je dvostruko veća od vrijednosti startupa od 12 milijardi dolara iz zadnje runde financiranja.

U martu 2022. godine Alphabet je kupio tvrtku za kibernetičku sigurnost Mandiant za 5,4 milijarde dolara u sklopu svojih napora da pomogne kompanijama u boljem rješavanju kibernetičkih prijetnji i ojača svoje poslovanje u cloudu.

Google Cloud centralni je dio nastojanja kompanije da diverzificira prihod izvan svog osnovnog poslovanja oglašavanja u pretraživanju. Iako je njegova prodaja u cloudu porasla, teško se natjecao sa sličnim uslugama Microsofta i Amazona.

Sigurnost u cloudu postala je posebno važna u posljednjih nekoliko godina jer su kompanije mnogo potrošile na premještanje podataka na platforme u cloud. Samo prošle sedmice AT&T je otkrio da su gotovo svi zapisi o pozivima i tekstualnim porukama njegovih korisnika bežične mreže bili izloženi velikom kršenju uzrokovanom “ilegalnim preuzimanjem” na platformi u oblaku treće strane.

Pregovori o sporazumu između Googlea i Wiza odvijaju se usprkos intenzivnoj antitrustovskoj kontroli pod Bidenovom upravom tehnoloških divova.

Od pokretanja u martu 2020. tokom pandemije Covid-19, Wiz sa sjedištem u New Yorku uživao je u eksplozivnom rastu. Danas kompaija kaže da su 40% kompanija s liste Fortune 100 njeni klijenti.

Značajni kupci uključuju BMW, Slack i Salesforce, a radi s velikim tvrtkama u oblaku, uključujući Amazon, Microsoft i Google.