Novosti

Rio Tinto ponovno aktivan: Vlada Srbije podržala nastavak projekta za iskopavanje litija


Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o sprovođenju Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar, javlja Beta. Kako je objavljeno na stranicama Vlade, danom stupanja na snagu ove Uredbe prestala je važiti Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namjene za provedbu zahvata eksploatacije i prerade minerala jadarita, koja je prethodno ukinuta Odlukom Vlade, te će se ponovno primjenjivati.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenom glasniku.

Kako se navodi, temelj za donošenje današnje uredbe Vlade je odluka Ustavnog suda od 11. jula, kada je prvobitna uredba o obustavi projekta “Jadar” proglašena neustavnom, javlja agencija Beta.

Nakon masovnih protesta ekoloških aktivista, Vlada Srbije je u januaru 2022. oduzela licencu Rio Tintu za projekt vrijedan 2,4 milijarde dolara.

“Radi provedbe odluke Ustavnog suda, osiguranja mogućnosti daljnje primjene Uredbe i dovršetka započetih postupaka na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe poduzima mjere za vraćanje pravnog poretka u stanje u kojem je bio prije donošenja Uredbe kojom je proglašena neustavnom”, stoji u priopćenju Vlade.

Građani, ekološki aktivisti i političari koji se protive otvaranju rudnika litija u blizini Loznice okupili su se i prošle sedmice ispred Ustavnog suda Srbije, neposredno prije sjednice, a protest je završio stavljanjem lokota na vrata.

Za razliku od protesta od prije dvije godine, protesti ispred Ustavnog suda za sada nisu utjecali na nove odluke državnih tijela u Srbiji.

Mjesec dana prije nego što će Ustavni sud proglasiti Vladinu odluku neustavnom, kompanija Rio Tinto, koja zasad ima dozvolu za ispitivanje tla u Jadru, objavila je Nacrt strategije zaštite okoliša pokušavajući uvjeriti građane Srbije da otvaranje rudnika litija neće biti štetno za okoliš.

Lokalni političari u posljednjim istupima zagovaraju rudnik litija u Jadru kao veliku gospodarsku priliku za zemlju, a predsjednik Aleksandar Vučić neki dan je poručio da će od Europske unije tražiti jamstvo da taj projekt neće nanijeti štetu lozničkom kraju.