Novosti

Nakon američkih sankcija banke u BiH ugasile sve račune firme Infinity International Group


Firmi “Infinity International Group” su ugašeni svi računi u bankama, kao posljedica stavljanja na “crnu listu” Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Američkog ministarstva finansija.

Gašenjem računa u bankama ova grupacija je tačno mjesec dana nakon uvođena sankcija, takoreći prestala da postoji pošto joj je onemogućeno legalno poslovanje.

Bez većine računa je ostala i kompanija “Prointer ITSS” koja je na dan uvođenja sankcija 18. juna ove godine imala 30 računa, a od jučer, kada im je ugašeno još šest računa, ima ih samo 12.

Kompaniji “Kaldera” su ostala samo tri računa od 17 koliko ih je imala, nakon što su im banke juče ugasile još pet računa.

Isto se desilo i firmi “K-2 Audio Company” preko koje je Alternativna televizija pokušala da izbjeći sankcije i koja je imala sedam, a sada ima samo tri aktivna računa.

Druga medijska kuća u sankcionisanoj grupi je “Una World” koja sada ima samo dva računa, a imala ih je sedam.

Bez računa je ostala i “Infinity Media” kojoj su ugašena jedina dva računa. Prema podacima Centralne banke BiH, banke su ugasile brojne račune i kompaniji “Sirius 2010”, koja ih je imala 13, a sada joj ih je ostalo samo pet.

Sirius traži isplatu više od milion KM

Kako smo jučer objavili, predstavnici kompanije Sirius 2010 traže od Ministarstva prometa i komunikacija BiH isplatu novca za isporučenu opreme u vezi sa procesom digitalizacije RTV signala.

Naime, iz Siriusa su nekoliko dana prije nego su stavljeni na OFAC-ovu listu sankcija, isporučili opremu i dostavili fakture u iznosu većem od milion KM.

Kako im još nije isplaćen novac, oni su zatražili sastanak kod resornog ministra Edina Forte i jučer zahtijevali da im pare budu isplaćene s obzirom da su isporučili traženo i prije sankcija.