Novosti

UniCredit Bank najbolja banka u Bosni i Hercegovini, a Andrea Orcel Bankar godine po izboru Euromoney-a


Na ceremoniji dodjele prestižnih nagrada Euromoney Awards for Excellence u Londonu 18. jula, UniCredit Bank su dodijeljena tri priznanja. Titulom najbolje banke u Bosni i Hercegovini te najbolje banke za ESG i Raznolikost i inkluziju, UniCredit Bank je potvrdila svoju lidersku poziciju i svoja nastojanja u osnaživanju razvoja zajednice u kojoj djeluje.

Na ovogodišnjoj ceremoniji, prestižnu nagradu “Bankar godine” za 2023. godinu Euromoney je dodijelio Andrei Orcelu, izvršnom direktoru UniCredit-a,  kao priznanje za njegovo izvanredno vodstvo i sjajne rezultate koje je UniCredit postigao u 2023. godini, kroz plan transformacije “UniCredit Unlocked“.

Osim priznanja za izvanredno vodstvo i transformaciju banke, UniCredit je osvojio prestižnu nagradu za najbolju banku za mala i srednja preduzeća (SME) u zapadnoj Europi, odajući priznanje za kvalitet usluge i dugogodišnje odnose sa svojih 2 miliona SME klijenata i 15 miliona klijenata u sektoru Maloprodaje, u 13 zemalja u kojima posluje.

Nadalje, Euromoney je prepoznao UniCredit kao najbolju banku u Italiji, gdje je proglašen i najboljom bankom za ESG i za SME. UniCredit je ukupno osvojio 18 nagrada kao priznanje za svoj izvanredan rad širom Europe. Ove nagrade uključuju nagradu za najbolju banku za upravljanje imovinom i najbolju banku za transakcijske usluge u centralnoj i istočnoj Europi (CEE), kao i priznanja za najbolju banku za ESG u Austriji, Hrvatskoj i Rumuniji, te najbolju korporativnu banku u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji. Također, u Češkoj Republici, banka je dobila titulu najbolje banke za SME.

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredit-a, komentirao je nagrade te naglasio: “Izuzetno sam počašćen i zahvalan svim kolegicama i kolegama koji su, kao jedan tim, s entuzijazmom i predanošću, kontinuirano isporučivali izvanredne rezultate za naše dionike. Ove nagrade su istinsko priznanje njihovih postignuća i svjedočanstvo predanosti i marljivog rada cijelog našeg tima. Također, predstavljaju značajan korak prema ostvarenju naše ambicije da postanemo banka budućnosti Europe”.

Proslavljati uspjehe je nemoguće bez iskrene zahvalnosti našim kolegicama i kolegama, kao i našim klijentima koji su nam ukazali povjerenje i s kojima zajednički gradimo bolju budućnost naše zemlje. Posebno me raduju nagrade koje dodatno prepoznaju našu posvećenost ESG temama, kao i našu predanost raznolikosti i inkluziji. To nisu samo strateške inicijative UniCredit-a, već i temeljne vrijednosti koje obogaćuju našu radnu kulturu i doprinose stvaranju društveno odgovornog, pravednog i prosperitetnog društva. Dok slavimo ove uspjehe, ove nagrade nas podsjećaju na važnost kontinuiranog rada kako bismo osigurali vrhunske usluge i zadovoljstvo za naše klijente, te dobrobit za naše zajednice. Također, želim naglasiti koliko cijenimo doprinos svih naših zaposlenika, čiji trud i predanost čine temelj naših postignuća,” izjavila je ovom prilikom Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank.

Izvanredni rezultati UniCredit-a u 2023. godini, obilježenoj kao najbolja godina ikad, zajedno sa sjajnim rezultatima prvog kvartala 2024. godine, svjedoče o uspjehu strateškog plana “UniCredit Unlocked“. Ovaj plan transformirao je instituciju u jedinstvenu grupu s pristupom do 15 miliona klijenata na 13 tržišta širom Europe i postavlja UniCredit kao novi industrijski standard, koristeći jedinstveni paneuropski model.