Regija

Radnici u Hrvatskoj imaju najdužu radnu sedmicu u EU


Podaci Evropske fondacije za poboljšanje životnih i radnih uslova (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najdužu radnu sedmicu, a u to ne ulazi neevidentiran, odnosno neplaćen prekovremeni rad koga ima alarmantno mnogo. To ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Izvršni sekretar za radno pravo i tržište rada SSSH Sunčica Brnardić izjavila je da je u Zakonu o radu navedeno da se punim radnim vremenom smatra 40 sati sedmično, osim ako se ne ugovori drugačije.

– Ta mogućnost drugačijeg ugovaranja, koja u principu ide u korist radnika jer na taj način zadržavaju isti nivo plate, premalo se koristi – rekla je ona za “Hinu”.

Istakla je da u Hrvatskoj nema povećanja konkurentnosti u poboljšanju uslova rada i da se u tome zaostaje za drugim članicama EU.

Prema njenim riječima, skraćivanje prosječne radne nedjelje u drugim državama EU po pravilu se odvija kroz granske kolektivne ugovore gdje se prepoznaju mogućnosti i specifičnosti u pojedinim djelatnostima.

– Zanimljiv primjer je Francuska koja je još 1998. zakonom skratila radnu sedmicu na 35 sati, što je podstaklo udruženja poslodavaca i sindikate na kolektivno pregovaranje o tom, ali i drugim pitanjima – navela je Brnardić.

Prema istraživanju koje je sproveo SSSH, skraćivanje radnog vremena za tri sata sedmično imalo bi jak pozitivan uticaj na zadovoljstvo radnika trenutnim poslom, kao i na individualnu produktivnost, a to se posebno odnosi na radnike u privatnom sektoru, navodi “Hina”,  prenosi B92.