IT i Tehnologija

Njemački softverski div gasi do 10 hiljada radnih mjesta


Na kraju drugog kvartala firma sa sjedištem u Walldorfu imala je 105.315 zaposlenih

Njemački softverski div SAP objavio je da planira ugasiti do 10 hiljada radnih mjesta, istaknuvši restrukturiranje poslovanja i pojačani fokus na poslovanje s umjetnom inteligencijom.

Umjesto planiranih 8.000 radnih mjesta, firma je u ponedjeljak navečer objavila da će ih ugasiti 9.000 do 10.000 budući da su radnici sami naznačili da su spremni otići.

Na kraju drugog kvartala firma sa sjedištem u Walldorfu imala je 105.315 zaposlenih, oko 3.000 manje nego na kraju marta, prenosi Hina.

SAP je pojačao fokus na umjetnu inteligenciju i u januaru najavio je plan restrukturiranja.

U drugom tromjesečnu prihod njemačkog diva poskočio je za 10 posto, na 8,29 milijardi eura. U odjelu poslovanja s oblakom porastao je za 25 posto, na 4,15 milijardi eura.

„Naš rast u oblaku bio je jak i u drugom tromjesečju, uz brojne narudžbe koje je omogućila umjetna inteligencija”, rekao je izvršni direktor Christian Klein. “Nastavljamo ulagati u našu transformaciju kako bismo bili lider u poslovnom AI-ju”, dodao je Klein.

Prihod od prodaje licenci za softver smanjio se pak u drugom tromjesečju za 28 posto, na 200 miliona eura.

Operativna dobit mjerena međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS) smanjena je za 11 posto, na 1,22 milijarde eura, zbog troškova restrukturiranja od 600 miliona eura.

Neto dobit potonula je za 69 posto, na 918 miliona eura, odražavajući visoku poredbenu osnovicu na početku prošle godine zbog prodaje američkog ogranka Qualtricsa.

Firma je potvrdila da u ovoj godini očekuje prihod u oblaku u rasponu od 17 do 17,3 milijarde eura, veći za 24 do 27 posto nego lani, kada se isključe promjene valutnih kurseva.

U 2025. program smanjenja broja radnih mjesta i uštede troškova trebao bi povećati operativnu dobit za 200 miliona eura, procjenjuju.