EU

Zakon o penziji u fokusu izborne kampanje u Njemačkoj


Otprilike svaki peti penzioner u Njemačkoj, s najmanje 45 godina radnog staža, prima penziju manju od 1200 eura – za njemačke prilike to je prilično niska svota, kojom se jedva mogu pokriti troškovi života. Za poređenje: prosječan bruto iznos plaće u Njemačkoj u aprilu prošle godine iznosio je 4323 eura.

Podaci o iznosu penzija navedeni su u odgovoru savezne vlade na upit zastupnice u Bundestagu Sahre Wagenknecht, šefice stranke Savez Sahre Wagenknecht – BSW, nazvane po njoj. Krajem prošle godine mjesečna isplata penzija iznosila je manje od 1200 eura za otprilike 1,08 miliona od ukupno 5,4 miliona starosnih penzija s najmanje 45 godina staža, piše DW.

Niže penzije u istočnoj Njemačkoj

U istočnim njemačkim pokrajinama znatno je veći broj osoba s dugim stažem i niskim penzijama nego na zapadu. Tako primjerice u Brandenburgu otprilike 71.000 ljudi prima penziju nakon 45 godina manju od 1200 eura, dok 212.000 posebno dugotrajno osiguranih penzionera ima višu penziju, a u Tiringiji ih je 74.000 s nižom i 189.000 s višom penzijom.

Wagenknecht je također pitala za prosječnu penziju nakon najmanje 45 godina osiguranja – odgovor: u cijeloj zemlji to prosječno iznosi 1604 eura, pri čemu i tu postoje značajne razlike: dok je, prema podacima iz decembra 2023., na zapadu taj prosjek 1663 eura, na istoku je samo 1471 euro.

Međutim Wagenknecht je pitala samo za penzije nakon najmanje 45 godina staža. Situacija izgleda drugačije kada se promatraju prosječne penzije općenito: na istoku su one više nego na zapadu – jer su mnogi tamo radili duže, posebno žene.

Politički skandal

‘Prosječna penzija od 1604 eura nakon najmanje 45 godina rada – to pokazuje koliko je njemački penzioni sistem slab’, rekla je Wagenknecht u izjavi njemačkoj novinskoj agenciji dpa. ‘A to što svaki peti penzioner nakon 45 godina rada prima manje od 1200 eura penzije je politički skandal’, dodala je.

Predstojeća izborna kampanja za Bundestag će, po njezinom očekivanju, biti i odluka o zakonskoj penziji. ‘Njemački građani ne bi trebali trpjeti tako niske penzije, koje su uz to visoko oporezovane

Austrija kao uzor?

Wagenknecht traži da se Njemačka ugleda na susjednu zemlju Austriju. Tamo je prosječna penzija za dugotrajno osigurane 800 eura viša. ‘Ono što je moguće tamo, mora biti moguće i kod nas’, rekla je Wagenknecht za DW. ‘Trebamo više penzije po uzoru na Austriju i ograničenje oporezivanja penzija.’ U usporedbi s prosjekom EU-a, nivo penzija u Njemačkoj je oko deset posto niža.

No poređenje Austrije i Njemačke ne funkcionira baš dobro. Tamo se osjetno ranije ide u penziju i iznosi su viši. Glavni razlog je penziona reforma prije otprilike 20 godina: gotovo svi zaposleni uplaćuju u zakonski penzioni fond, uključujući državne službenike – što u Njemačkoj nije slučaj. Istovremeno su i porezni doprinosi, ali i uplate u penzioni fond viši nego u Njemačkoj, i to znatno.

Uz to je penziju u Austriji moguće dobiti tek nakon 15 godina uplaćivanja, a i doprinosi poslodavaca viši su nego u Njemačkoj. Zato su i prosječne penzije više.

Njemačko penziono osiguranje ukazuje na to da u zemlji ima prilično mnogo tzv. minipenzija – naprimjer kućanica ili samostalnih djelatnika. Oni su često bili osigurani samo nekoliko godina i zato primaju niske zakonske penzije – što snižava statistički prosjek.

‘Usporedba ograničena na pojedinačne pokazatelje, prema kojoj je prosječna penzija u Austriji nekoliko stotina eura viša nego u Njemačkoj, stoga je samo djelomično relevantna’, navodi se u njihovoj izjavi.