Novosti

Krenuli od nule i postali drugi najveći bh. izvoznik


Kompanija TT kabeli iz Širokog Brijega raste iz godine u godinu, a u prvoj polovini ove godine probila se na poziciju drugog najvećeg izvoznika iz Bosne i Hercegovine.

Rast ove kompanije je konstantan, što se vidi i po ovoj listi. U 2022. godini su bili na šestom mjestu najvećih bh. izvoznika, lani su se popeli na petu poziciju, a u prvoj polovini ove godine, kako smo rekli, izbili su na drugo mjesto. Ispred njih je još samo zvornička Alumina.

Firma TT kabeli je vodeći proizvođač niskonaponskih kabela u jugoistočnoj Evropi.

Kompanija je prošle godine imala ukupne prihode od 337 miliona KM. Godinu prije toga prihodi su bili 315 miliona, dok su prije dvije godine iznosili 219 miliona maraka. To pokazuje kakvim tempom ova kompanija raste.

Dobit je lani dostigla iznos od oko 20 miliona maraka.

S proizvodnjom prvih par metara kabla započeli su u ljeto 2008. godine. Danas snabdijevaju sve glavne veletrgovce i stručnjake za kablove u Evropi, Africi, Bliskom istoku, a prodrli su i na tržište Sjeverne Amerike.

Imaju brojne dovršene projekte kao što su vjetroelektrane i solarne elektrane te razne uspješne projekte u distribuciji i prijenosu.

Kompanija se vremenom razvijala te su osnivali firme u drugim državama.

TT Cables Nordic (Litva) osnovana je u decembru 2016. godine. Firma je osnovana sa svrhom distribucije proizvoda TT Kabela na baltičko i skandinavsko tržište s podrškom osoblja koje ima dugogodišnje iskustvo u industriji kabela.

Iste godine osnovali su i TT Kabeli Srbija, radi bolje pokrivenosti tržišta i privlačenja novih kupaca.

Kompanije TT Kabeli Hrvatska i TT Cables GmbH Austria osnovane su 2021. godine kao nove firme unutar TTK grupe. Orijentirane su na kupce s ciljem poboljšanja tržišne podrške.

U aprilu 2023., firma Brodomerkur Energetika d.o.o. je postala dio TT Kabeli Grupe. Brodomerkur Energetika d.o.o. je hrvatska firma koja od 2012. godine uspješno posluje u području distribucije energetske opreme i posredovanja u trgovini.