Industrija

Osjetan pad aktivnosti u industriji eurozone


Aktivnost u industriji eurozone smanjila se i u julu, uz najveći pad proizvodnje od početka godine i kontinuirano slabu potražnju, pokazalo je mjesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone zadržao se u julu na junskom nivou kada je iznosio 45.8 bodova, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaj za S&P Global.

Njegova vrijednost već dvije godine ne prelazi 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti.

Proizvodnja je u julu pala najsnažnije od početka godine, a potražnja slabi već 27 mjeseci i neće se tako skoro oporaviti, upozorava glavni ekonomista HCOB-a, Sajrus de la Rubia.

Potražnji nisu pomogle ni stabilne prodajne cijene, uprkos većim troškovima poslovanja, ističu u HCOB-u.

U grupi “velikih” aktivnost je posustala i u španskoj industriji koja je bilježila najbolje rezultate od početka godine. U Njemačkoj bilježila je pak najveći pad među zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

U takvim uslovima očekivanja menadžeri su u prognozama za idućih 12 mjeseci pokazali pesimizam prvi puta od prošlog oktobra.

“S obzirom na slabe podatke (u istraživanju) vjerovatno ćemo morati sniziti našu prognozu o 0.8-odstotnom rastu BDP-a (eurozone) u ovoj godini”, napominje glavni ekonomista HCOB-a.