Novosti

Naplata javnih prihoda veća za gotovo 300 miliona KM


Poreska uprava Republike Srpske naplatila je za sedam mjeseci ove godine 2,373 milijarde KM javnih prihoda, što je za 288 miliona KM ili za 14 odsto više nego u istom periodu lani.

Direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić istakao je da je trend rasta naplate javnih prihoda konstanta, te da je u odnosu na isti period 2022. godine taj rast iznosi čak 585 miliona KM, odnosno 33 odsto.

Ovako dobri rezultati u naplati javnih prihoda rezultat su, ne samo rada Poreske uprave Srpske, nego i povećanja stepena odgovornosti poreskih obveznika u izvršavanju obaveza i, uopšte, povećanja svijesti građana o plaćanju poreza”, naglasio je Maričić.

Iz Poreske uprave je saopšteno da ovi podaci pokazuju da su u Republici Srpskoj nastavljena pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta, te da Poreska uprava pravovremeno provodi aktivnosti na redovnoj naplati, što se direktno odražava i na konačno stanje na računu javnih prihoda Srpske.

Sve kategorije javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave bilježe rast u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju.

Doprinosi, koji čine 60 odsto ukupno prikupljenih prihoda, u ovoj godini naplaćeni su u iznosu od 1,431 milijarda KM, što je za 156 miliona KM ili 12 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, za sedam mjeseci naplaćeni su u iznosu od 579 miliona KM, što je za 115 miliona KM ili 25 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 329 miliona KM, što je za skoro 16 miliona KM više nego u uporednom periodu.

Naplata je u julu iznosila 336,8 miliona KM, što je za 44 miliona KM ili 15 procenata više nego u istom mjesecu prošle godine, a zabilježen je značajan rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa.