Novosti

Uspješni privredni susreti u Travniku: Snaga emocija i jasna vizija lokalne zajednice


Travnik je oduvijek bio mjesto susreta i raskrsnica bh. puteva, a privrednim susretima održanim u petak još jednom je potvrdio otvorenost i posvećenost stvaranju poslovnog ambijenta i prilika za uspješnu i održivu poslovnu saradnju sa iseljeništvom.

Kako je istakao načelnik Općine Travnik dr.sci. Kenan Dautović, koji je dan počeo kafom sa građanima u ljetnoj bašti Internacionalnog univerziteta Travnik, ljudski kapital je najvažniji za uspjeh.

“Nama je želja da napravimo sadržaje zbog kojih će Travnik biti mjesto okupljanja ne samo travničke dijaspore, nego i šireg regiona u budućnosti. Svi pričamo kako je dijaspora naš važan resurs, ali nisam siguran da dovoljno radimo na tome. Mi hoćemo da pronađemo praktične načine za povezivanje s našim privrednicima. Na prethodnim privrednim susretima smo vidjeli šta trebamo uraditi pa smo za ovu godinu između ostalog završili prostorno-plansku dokumentaciju za dvije poslovne zone, kako bi se moglo investirati, također smo radili i na manjim, obrtničkim kapacitetima, nastojeći da sve vrijeme imamo komunikaciju s dijasporom. Nama je USAID pomogao i da mapiramo svoju dijasporu i stalno tragamo za onim što trebamo uraditi, a opet i govorimo šta od njih očekujemo. Činjenica da nam je USAID partner najbolje govori o tome kako radimo”, istakao je načelnik Dautović.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić pohvalio je sistemske korake koje Travnik pravi u povezivanje s dijasporom, među kojima je i imenovanje koordinatora za dijasporu.

“Istraživanja pokazuju da postoji veliki interes dijaspore za investiranjem, lični transferi dijaspore u 2023. godini iznosili su 3,79 milijardi KM, što je više od 10% BDP-a u BiH, a u praksi se pokazalo da je saradnja na lokalnom nivou naročito važna, efikasna i vidljiva”, izjavio je ministar Hurtić i objasnio da ukupan broj emigranata rođenih u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihovo sadašnje državljanstvo, u 54 zemlje svijeta, iznosi 1.837.375, od čega je njih 95% u zemljama Evrope i Sjeverne Amerike. Međutim, procjena ukupnog broja osoba bh. Porijekla u svijetu je oko 2,2 miliona.

Privredni susreti bili su prilika i da se čuje riječ uspješnih poslovnih ljudi iz dijaspore.

“Tržište u osnovi jest jednako ponuda i potražnja. To je toliko jednostavno, ali da bismo to shvatili potrebno je da koristimo sve moguće prilike ovog tipa da se sretnemo, da prenosimo vlastita iskustva stečena kroz život i rad. Kao čovjek koji je cijeli život u privredi, jer već 33 godine stičem internacionalno iskustvo, za mene je neshvatljivo da sjedimo i čekamo. Ako neko hoće investirati, treba se zaista angažirati i biti siguran u sebe. Nema uspjeha preko noći niti lake pare. Razmišljanje da se može steći brza lova destruktivno djeluje na svako društvo. Uz sve to, načelnici općina su za mene broj jedan za ovakve inicijative, od njih sve zavisi”, poručio je Meho Kapo, prvi čovjek Asocijacije privrednika iz Švedske, jedan od učesnika panel sesije posvećene saradnji lokalne zajednice i dijaspore za održivo investiranje. Prema njegovim riječima, snaga emocije je argument na koji moramo igrati jer se zemljaci razumiju na jedan poseban način.

Panel sesijom je moderirao Amir Vrhovac, šef kabineta Općine Travnik, dok je Ismail Šehić, direktor kompanije BRAVO, ponudio korisne savjete o pisanju projekata prema Evropskoj uniji, a dr.sci. Dario Jerković predstavio privredne potencijale Lašvanske doline.

Predstavljene su i informacije o bespovratnim sredstvima zajedničkog fonda za mala i srednja preduzeća, u okviru projekta USAID Diaspora Invest u saradnji sa Općinom Travnik, a nakon oficijelnog dijela programa B2B umrežavanje je nastavljeno uz svečani ručak.