Novosti

Zaštita slobode medija prema evropskim standardima u fokusu novog izdanja časopisa “Pravna hronika”


Presuda Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetu “Radio difuzno preduzeće B92 ad protiv Srbije” u fokusu je 19. izdanja stručnog pravnog časopisa “Pravna hronika” koji su objavili Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i AIRE centar.

Novinari medija B92 su tokom 2011. godine izvještavali o postupku nabavke vakcina protiv virusa AH1N1 u Srbiji. U okviru serijala, iznijeli su i podatke iz policijskog spiska osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, među kojim licima je bila i Z.P., tadašnja pomoćnica ministra zdravlja. Naredne godine, Z.P. pokrenula je sudski postupak protiv B92, koji je okončan donošenjem presuda domaćih sudova Srbije u njenu korist, koje su obavezale B92 da isplati novčani iznos na ime naknade nematerijalne štete i troškova postupka, da ukloni jedan članak sa svog Internet-portala i da objavi presudu.

Kako se navodi u pravnoj analizi ove presude, ESLJP je odlučio da je Srbija prekršila pravo novinara na slobodu izražavanja iz člana 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u ovim postupcima. Značajno je izdvojiti da je ESLJP ocijenio da su se informacije koje je emitovala i objavila B92 jasno odnosile na pitanje od javnog interesa, posebno na nepravilnosti u nabavci vakcina za gripu AH1N1. Također, ESLJP ocijenio je da su novinari B92 tokom svog istraživanja lično, ali bezuspješno, kontaktirali sa osobom o kojoj je riječ, te sa nadležnim organima, čime su nastojali da postignu pravičnu ravnotežu u svom izvještavanju.

“Srbija, ali i druge zemlje regiona, suočavaju se s velikim izazovima u očuvanju slobode medija. Izvještaji ukazuju na učestala kršenja prava novinara, kao i sveprisutne pritiske sa kojima se mediji suočavaju na svakodnevnoj osnovi. Zbog toga smo u novom izdanju časopisa ‘Pravna hronika” fokus stavili na skoriju presudu ESLJP u slučaju B92 protiv Srbije koja pokazuje koliko je nezavisno novinarstvo važno, te pravosudnim institucijama jasno ukazuje na standarde zaštite slobode medija koje kontinuirano moraju čuvati”, kazala je Elma Veledar Arifagić, glavna urednica časopisa.

Novo izdanje “Pravne hronike” pruža čitateljima/cama uvid i u brojne druge pravne teme od šire društvene važnosti. Pa tako, značajan fokus novog izdanja stavljen je i na izazove u kvalifikaciji femicida u zemljama Zapadnog Balkana, te na upotrebu digitalnih dokaza i međunarodne pravne pomoći, koji su posebno u fokusu pravosuđa zbog sve veće (zlo)upotrebe novih tehnologija u organizovanom kriminalu.

“Pravna hronika” i ovog puta donosi pregled najrelevantnije evropske i domaće sudske prakse, te sadrži pregled prakse Evropskog suda za ljudska prava i Suda pravde Evropske unije u 2023. godini, kao i pregled razvoja sudske prakse u BiH u drugoj polovini 2023. godine, uključujući praksu Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS i Apelacionog suda BD BiH. Pored toga, novo izdanje časopisa donosi novosti u oblasti edukacije sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini, kao i pregled aktivnosti koje VSTV BiH u saradnji sa pravosudnim institucijama poduzima radi jačanja transparentnosti rada bh. pravosuđa i ujednačavanja sudske prakse.

“Ovim časopisom nastavit ćemo približavati međunarodnu i domaću sudsku praksu i kompleksna pravna pitanja stručnoj zajednici, ali i širem građanstvu — misija koja nas kontinuirano vodi u našem radu. Ponosni smo što naš rad okuplja priznate pravne stručnjake i praktičare koji ovim putem neposredno svoja znanja i iskustvo čine dostupnim svima”, pojasnila je Veledar Arifagić.

Časopis “Pravna hronika” već deset godina izdaju VSTV BiH i AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju podizanja svijesti o razvoju sudske prakse i ljudskim pravima, a namijenjen je sudijama/kinjama, tužiocima/teljicama, advokatima/cama i ostalim pravnim stručnjacima/kinjama.

Časopis “Pravna hronika” možete preuzeti besplatno na zvaničnoj web-stranici.