Novosti

Građevinske firme iz BiH izvode radove u Njemačkoj


Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa privrednim komorama Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), raspisala je konkurs za dodjelu 1.910 detašmana domaćim preduzećima za izvođenje radova u Njemačkoj u detašmanskoj 2024/2025. godini, a najviše dozvola dobiće firme koje se bave građevinarstvom.

“Od ukupnog broja, Republici Srpskoj raspoređuje se 506 dozvola, i to 222 za građevinarstvo, 126 za izolaterstvo, te 148 za ostale djelatnosti, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je FBiH pripalo 1.013 dozvola, od čega je za građevinarstvo 446, izolaterstvo 270, a za ostale djelatnosti 297, dok se od 391 dozvole posebnog kontingenta 172 odnosi na građevinarstvo, 104 na izolaterstvo, a 115 na ostale djelatnosti.

“Kvota od 391 dozvole posebnog kontingenta raspodjeljuje se u omjeru dvije trećine za preduzeća iz FBiH i jedna trećina za firme iz Republike Srpske sa većinskim vlasništvom kapitala pravnih i fizičkih lica iz Slovenije, a u nedostatku takvih preduzeća i ostala preduzeća iz BiH”, kazali su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, za Nezavisne novine kaže da je ovo odličan projekat koji već godinama sprovode privredne komore u BiH.

“To znači da ne odlaze ljudi, već dolaze ugovori kojima naše kompanije iz BiH izvode radove pod posebnim uslovima u Njemačkoj. Da bi firma mogla da se angažuje, mora imati biznis registrovan u BiH, kao i da se bavi određenom djelatnošću koja se traži, te da ima kapacitete i spremne i pripremljene ugovore za izvođenje radova”, kazao je Jašarspahić.

Dodaje da u ovom slučaju kompanije iz Njemačke zapošljavaju građane BiH, a prijavljeni su po ovdašnjim zakonima, tako da porezi i doprinosi ostaju u našoj zemlji, dok na dobrim ugovorima naše firme mogu da daju i dobre plate svojim zaposlenima.

“Višestruki je značaj ovog projekta i pozivamo sve kompanije koje su u mogućnosti da ovu priliku iskoriste. Znači, to su naše kompanije koje pored svojih poslova dobijaju ugovore i u Njemačkoj, a njihov prihod je suma onih aktivnosti koje imaju i u Njemačkoj i ovdje”, pojasnio je Jašarspahić.

Ističe da ovaj projekat drži princip kontinuiteta, tako da kompanije koje tradicionalno imaju dobru iskorištenost opet imaju mogućnost da dobiju kontingent, a svaki put se uključuje i određeni procenat novih firmi.

Kako je rekao, ono što bi dodatno bilo dobro za bh. privredu je i to kada bi se ovakav projekat, kao što je ugovor sa Njemačkom, koristio kao modalitet i za druge zemlje iz Evropske unije.

Da je ovo dobra priča za poslovnu zajednicu BiH smatra i Savo Erić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske.

“Domaća preduzeća idu raditi, zarađuju i vraćaju se na naše prostore. Ali problem je ako radnici idu raditi individualno, jer oni vremenom ostaju tamo, a poslije vode i porodice”, kazao je Erić.

Kako je rekao, investitori iz Njemačke su shvatili da je bolje da angažuju firme koje se bave određenim poslovima nego da se bave radnicima ponaosob.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori Republike Srpske, ističe da je ovo jako značajno za privredu Srpske jer, kako kaže, ovo je dobar način da domaće firme ponude svoje usluge u inostranstvu.

“Iako je u Njemačkoj trenutno došlo do pada broja privatnih investicija, smatramo da je ovo dobar način i dobar put za privredna društva u Srpskoj”, kazao je Petrović.

Kako je rekao, firme koje obavljaju poslove preko detašmana mogu mnogo da nauče, odnosno sama tehnologija je mnogo naprednija nego na našim prostorima.

Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća sa teritorije jedne države koje, na osnovu sklopljenog ugovora, sa preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.

Naši građevinci već godinama dobijaju detašmane za poslove u Njemačkoj, a oni se dodjeljuju preduzećima koja su u prethodnoj godini imala najbolje poslovne rezultate u Srpskoj i Njemačkoj.