Novosti

Svjetski prepoznat kvalitet naučnoistraživačkog rada IUS-a


IUS je jedini privatni univerzitet iz BiH koji je rangiran na prestižnom SCImago Journal Rank (SJR). Pozicioniranje IUS-a na ovu rang listu rezultat je ulaganja u kvalitet i stvaranja ambijenta u kojem se promoviše nauka i njen uticaj na razvoj društva.

SJR prati učestalost citiranja članaka objavljenih u svjetskim naučnim žurnalima, pri čemu citati iz onih prestižnih imaju veću težinu. Univerziteti se rangiraju prema tri kategorije: istraživački rad, inovacije (patenti) i uticaj na razvoj društva. Spomenute kategorije su važni pokazatelji strateškog razvoja univerziteta te njegove uloge u naučnoj i društvenoj zajednici, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Prema ovom rangiranju, IUS se naročito ističe u naučnim radovima objavljenim u oblasti psihologije, održive energije te biznisa i menadžmenta. Rezultati SJR-a, objavljeni za 2024. godinu, pozicionirali su IUS na drugo mjesto u BiH u kategoriji inovacija, odnosno na četvrto mjesto u pogledu zbirnog poretka.

Također je važno spomenuti da IUS već godinama zauzima prestižno prvo mjesto među privatnim univerzitetima u BiH na rang listi Webometrics-a.

Tokom 20 godina svoga postojanja, strateški usmjeren razvoj IUS-a vodio je ka unapređenju kvaliteta nastave i istraživanja, kao i reputacije Univerziteta, što se ogleda kroz dodijeljeni grant Aktivnosti Jean Monnet u području visokog obrazovanja, projekat „Adrion Transnational Master in Renewable Energy“ (Adrion Trainee) usmjeren na istraživanja u oblasti obnovljivih izvora energije, projekat Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju „DeepGreenInno“ u oblasti dubokih tehnologija, i mnoge druge.

IUS također radi na razvoju naučnoistraživačkog rada kroz projekte i aktivnosti koji se realizuju putem centara Univerziteta kao što su Centar za istraživanje i razvoj (RDC), IUS Life – Centar za cjeloživotno učenje, Centar za balkanske studije (BSC), i Centar za inovacije i poduzetništvo (IAE-IUS). IUS će nastaviti da kontinuirano radi na poboljšanju naučne i obrazovne infrastrukture, kao i na inoviranju studijskih programa prilagođenih tržištu rada.

IUS će nastaviti da kontinuirano radi na poboljšanju naučne i obrazovne infrastrukture, kao i na inoviranju studijskih programa prilagođenih tržištu rada.