Izvoz

U šest mjeseci uvoz četiri puta veći od izvoza


U spoljnotrgovinskoj razmjeni u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH za šest mjeseci ostvaren je deficit od 1,86 milijardi KM, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH u prvih šest mjeseci iznosio je 550 miliona KM, što je više za 7,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 2,4 milijarde KM, što je više za 9,5 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu iznosila je 22,8 posto, te je zabilježen pad stope pokrivenosti uvoza izvozom za 0,4 posto u odnosu na isti period 2023. godine kada je iznosila 23,2 odsto.

Među zemljama članicama EU u koje se najviše izvoze poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz BiH su Hrvatska sa 113 miliona KM ili 20,5 posto ukupnog izvoza ovog sektora, Slovenija 30,4 miliona KM, Njemačka 20,1 milion KM, Italija 15,6 miliona KM, te Austrija 14 miliona KM.

U periodu od januara do juna, kada su zemlje EU u pitanju, najviše se uvozilo iz Hrvatske – 432 miliona KM ili 17,9 odsto ukupnog uvoza ovog sektora, Slovenije 172 miliona KM, Italije 153 miliona KM, Mađarske 149 miliona KM i Njemačke 146 miliona KM.

Kada je riječ o zemljama CEFTA, u analizi je navedeno da je u prvih šest mjeseci najveći izvoz zabilježen u Srbiju, 110 miliona KM ili 20 odsto ukupnog izvoza iz BiH, Crnu Goru 69,1 milion KM, Sjevernu Makedoniju 40,6 miliona KM, te Albaniju 3,3 miliona KM.

U posmatranom periodu, od zemalja CEFTA najviše poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uvozilo se iz Srbije – 615 miliona KM ili 25,5 odsto ukupnog uvoza ovih proizvoda, zatim iz Sjeverne Makedonije 36,6 miliona KM, Albanije 20,4 miliona KM, Crne Gore 12,6 miliona KM.

“Iako u deficitu od 1,9 miliona KM, najslabiji spoljnotrgovinski partner BiH u zemljama CEFTA je Moldavija”, ističu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Najznačajniji spoljnotgovinski partner iz ostatka svijeta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru je Turska, sa kojom BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, a iz koje se u analiziranom periodu uvezlo ovih proizvoda u količini od 41.976 tona u vrijednosti od 88,7 miliona KM ili 3,7 posto ukupnog uvoza, dok je izvoz proizvoda iz BiH u Tursku bio težak 29.983 tona i vrijedan 35,2 miliona KM ili 6,4 posto ukupnog izvoza.

“Dinamiku spoljnotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u posljednje tri godine obilježili su globalna ekonomska kretanja, visoka inflacija i poremećaji na tržištu, prvenstveno u trgovini energentima i hranom”, navodi se u analizi.

Iz Komore zaključuju da su poremećaji na globalnom tržištu imali izuzetno jak uticaj na poljoprivredni sektor i tržište hrane, te njihove lance snabdijevanja u cijelom svijetu pa tako i u BiH, jer je domaće tržište u velikoj mjeri zavisno od tržišta ostatka svijeta, a prvenstveno susjednih zemalja i EU.