Turizam

U prvih sedam mjesec milion noćenja turista


Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo su saopćili da je u prvih sedam mjeseci ove godine u ovom kantonu bilo milion noćenja turista.

Predsjednik Turističke zajednice Haris Fazlagić je izjavio da je ovo najbolji rezultat do sada. U poređenju s ovogodišnjim najboljim rezultatima, Turistička zajednica je prvi milion noćenja zabilježila početkom septembra 2023. te krajem augusta 2019. godine.

“Ovo su rezultati kojima smo se nadali i koji nas pokreću da radimo bolje i više jer mi to možemo i Sarajevo zaslužuje veća ulaganja u prezentaciji na svjetskom nivou. Budući da je jasno da govorimo o statistici prijavljenih turista, odnosno gostiju, naglašavamo da mi predstavljamo zvanične i legalne podatke, a znamo da je ovaj broj u svakodnevnom turističkom prometu sigurno mnogo veći, računajući na rad velikog broja nelegalnih objekata, tj. onih koji rade nepoštujući Zakon o turizmu Kantona Sarajevo”, ukazao je Fazlagić.

Najveći broj turista i gostiju u Kantonu Sarajevo očekuje se narednih dana, tokom trajanja Sarajevo Film Festivala (SFF), za koji su u Turističkoj zajednici procijenili da će ga posjetiti više od 30.000 ljudi i oboriti sve dosadašnje rekorde.