Novosti

UniCredit Bank finansira izgradnju prvih fotonaponskih elektrana Elektroprivrede BiH


Danas su u Sarajevu predstavnici UniCredit Bank i Elektroprivrede BiH, potpisali Ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu 15 miliona eura za finansiranje izgradnje solarne elektrane.

Sredstva osigurana ovim kreditom će se koristiti za razvoj, izgradnju i rad dvije fotonaponske elektrane kombinovanog kapaciteta od 50 MWp. Elektrana će se graditi u Gračanici, i ovo je za sada, najveći i najvažniji projekat Elektroprivrede BiH kada je riječ o izvorima obnovljive energije.

Osim sredstava koje će osigurati UniCredit Bank, ovaj projekat će se finansirati i putem kreditnih sredstava koje je osigurala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 25,1 milion eura.

Amina Mahmutović, Predsjednica Uprave UniCredit Bank izjavila je: „Kao vodeća finansijska institucija u BiH, svjesni smo naše uloge u stvaranju održive budućnosti, te nam je iznimno drago podržati nastojanja Elektroprivrede BiH u projektu koji je jasan primjer zelene tranzicije javnog preduzeća kao važne karike naše privrede i društva u cjelosti. U proteklom periodu preko 30 poslovnih subjekata realiziralo je  projekte izgradnje solarnih elektrana uz finansijsku podršku naše banke, čime pokazujemo da smo posvećeni našim klijentima i društvu u projektima koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.’’

Broj klijenata, fizičkih lica i poslovnih subjekata, koji su prepoznali važnost zelenih projekata, svakodnevno se povećava. UniCredit Bank ostaje posvećena investiranju u izgradnju solarnih elektrana s ciljem očuvanja životne sredine, potvrđujući uvjerenje u transformativnu moć održive energije kao ključa za dalji razvoj i prosperitet naše domovine.