Novosti

Memorandum o saradnji između Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Nacionalne agencije Ukrajine za pronalazak, praćenje i upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela


Dana 15.08.2024. godine je obilježen značajan trenutak saradnje između Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Nacionalne agencije Ukrajine za pronalazak, praćenje i upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela. 

Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, i Olena Duma, direktorica Nacionalne agencije Ukrajine za pronalazak, praćenje i upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela, potpisali su Memorandum o saradnji koji će omogućiti efikasnije upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela.

Ovaj Memorandum ima za cilj uspostavljanje obostrano korisnih odnosa između ovih agencija, kroz razmjenu iskustava i resursa u cilju unapređenja metoda pronalaska, praćenja i upravljanja imovinom, te predviđa širok spektar zajedničkih aktivnosti koje uključuju organizaciju i provedbu seminara, webinara, poslovnih foruma, edukativnih i istraživačkih aktivnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Ukrajini.

Obje strane su saglasne i obavezuju se da će kroz ovu saradnju razvijati i jačati kapacitete za borbu protiv nezakonito stečene imovine i doprinijeti unapređenju profesionalnih, znanstvenih i stručnih kompetencija.

Bašić i Duma su istakli da ovaj Memorandum postavlja temelje za dugoročnu saradnju koja će donijeti značajne benefite, uz poštovanje načela ravnopravnosti, transparentnosti i uzajamne odgovornosti. Saradnja će se također proširiti i na međunarodni nivo, uključujući rad sa međunarodnim organizacijama i fondovima.

Memorandum stupa na snagu odmah po potpisivanju, a strane su se dogovorile da će redovno održavati sastanke kako bi osigurale njegovu uspješnu provedbu.

“Vjerujemo da će ova saradnja donijeti značajne rezultate u borbi protiv korupcije i upravljanju oduzetom imovinom, čime će se ojačati povjerenje javnosti u naše institucije,” zaključio je Bašić.