IT i Tehnologija

Musk najavio da će 2025. u Tesli početi da rade humanoidni roboti


Tesla će sljedeće godine imati humanoidne robote u maloserijskoj proizvodnji za internu upotrebu, rekao je početkom sedmice izvršni direktor kompanije Ilon Mask (Elon Musk), nekoliko mjeseci nakon što je najavio početak proizvodnje do kraja 2024. godine, javlja Reuters.

Automobilski proizvođač će “nadamo se” imati robote u visokoj proizvodnji za druge kompanije 2026. godine, rekao je Mask u objavi na društvenoj mreži X. Musk je u aprilu rekao da će Tesla robot, nazvan Optimus, biti sposoban obavljati zadatke u fabrici do kraja ove godine i mogao bi biti spreman za prodaju već krajem 2025. godine.

Humanoidni roboti razvijaju se već nekoliko godina u japanskoj Hondi i Boston Dynamicsu. Oni bi trebalo da budu odgovor na nedostatke radne snage i zamijene ljude na ponavljajućim, dosadnim ili opasnim poslovima u logistici i proizvodnji.

Maskova neispunjena smjela obećanja

Mask ima istoriju neispunjavanja smjelih obećanja Vol Stritu (Wall Street). Godine 2019. rekao je investitorima da će Tesla upravljati mrežom autonomnih vozila – robotaksija – do 2020. godine.

Prošle sedmice je odložio predstavljanje robotaksija, rekavši da je zatražio “važnu promjenu dizajna” prednjeg dijela vozila.

Tesla je u septembru 2022. godine predstavio prvu generaciju svog Optimus robota, nazvanog Bamblbi (Bumblebee). Ove godine, kompanija je objavila video druge generacije dvonožnog robota koji slaže majicu u Teslinoj fabrici.

Mask se posljednjih mjeseci fokusirao na vještačku inteligenciju, softver za autonomnu vožnju, robotaksije i Optimus robota zbog smanjenja potražnje za električnim vozilima, koja čine više od 80% Tesline kvartalnih prihoda.