Novosti

MOL Pakistan napravio tri nova otkrića u bloku TAL sa istraživačkim bunarom Razgir-1


MOL Pakistan je napravio tri značajna otkrića gasa u jedinici TAL, gdje kompanija posluje već 25 godina i proizvodi ugljikovodike posljednjih 19 godina. Istražna bušotina Razgir-1 počela je bušenje 9. januara 2024. godine i dostigla je dubinu od 3.950 metara. Do sada su provedena tri uspješna testa bušotine u tri odvojena geološka sloja. MOL je operater TAL bloka sa udjelom od 8,4% u proizvedenim količinama.

MOL je započeo bušenje bušotine Razgir-1 u januaru 2024. godine i završio je prije roka, dok su u toku probne operacije kako bi se utvrdio puni potencijal bušotine. Gas i kondenzat su otkriveni u tri ležišta. Ukupno, formacija “Lumshiwal-1” je testiranjem dala protok od oko 3.800 barela ekvivalenta nafte dnevno. Formacija “Kawagarh” dala je približan protok od 3.000 boepd, dok je u formaciji “Lockhart” postignut približni protok od 3.500 boepd. S obzirom da strategija proizvodnje još nije definisana, očekuje se da će udio MOL-a biti u rasponu od 400-800 boepd, što čini oko 1% ukupne proizvodnje ugljikovodika Grupe.

“Koristeći najsuvremeniju tehnologiju u kombinaciji s kreativnošću naših visoko kvalificiranih kolega, MOL Pakistan je bio u mogućnosti osigurati ova otkrića u TAL bloku, u zreloj regiji gdje kompanija provodi istraživačke i proizvodne aktivnosti već 25 godina. Ovaj rezultat pokazuje otpornost i profesionalizam našeg tima, koji već dvije decenije osigurava sigurnost opskrbe energijom u Pakistanu. Nova bušotina označava dugo očekivani nastavak istraživačke kampanje na TAL bloku i važnu prekretnicu za MOL Pakistan. Radujemo se proizvodnoj fazi ovog projekta”, rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik za istraživanje i proizvodnju u MOL Grupi.

MOL Pakistan, u potpunom vlasništvu MOL Grupe, posluje u Pakistanu od 1999. godine. Kompanija ima udjele u 4 bloka i operater je na blokovima TAL i Margalla. MOL je napravio svoje prvo otkriće ugljikovodika u Pakistanu 2002. godine i do sada je najavio ukupno 13 komercijalnih otkrića, najnovije 2020. godine u bloku TAL bušenjem bušotine Mamikhel South-1. Od ulaska na pakistansko tržište, MOL je otkrio više od 400 miliona barela ekvivalenta nafte (2P rezerve) u TAL bloku. Kao dioničarski operater, MOL je odgovoran za bruto proizvodnju od 65 mboepd na TAL bloku. MOL-ovi partneri u zajedničkom ulaganju konzorciju su lokalne naftne i gasne kompanije OGDCL, PPL, POL i GHPL, a udio MOL-a iznosi 8,4% proizvedenih količina.

MOL Pakistan daje značajan doprinos pakistanskoj energetskoj sigurnosti. Sa proizvodnjom od 15.000 barela dnevno, kompanija je drugi najveći proizvođač kondenzata u zemlji, drugi najveći proizvođač LPG-a sa 425 metričkih tona dnevno, i peti najveći proizvođač gasa sa 250 miliona standardnih kubnih stopa dnevno. Kompanija igra važnu ulogu u međunarodnom portfelju MOL Grupe, predstavljajući 7% ukupne proizvodnje ugljikovodika u Grupi.