Novosti

Vratite se svojoj rutini spavanja nakon godišnjih odmora: Savjeti za bolji san


Nakon zasluženog ljetnog odmora s kasnim večernjim druženjima i lijenim jutrima, može biti poprilično teško kad svakodnevnica opet pokuca na vrata. Oslobađajući je osjećaj živjeti bez rutine i pravila, ali svi smo mi robovi navika i kada nam zazvoni alarm nakon dužeg godišnjeg odmora, to posebno frustrira. Šta učiniti? Slijedite ove korake kako biste taj prvi ponedjeljak preživjeli, a radnu sedmicu učinili što lakšom:

1. Unaprijed napravite plan kako pobijediti umor

Suprotno onome što biste pomislili, godišnji odmor nije vrijeme za nadoknaditi san. Popodnevni odmori i kasni odlasci na spavanje mogu napraviti nered u tijelu i otežati prilagođavanje normalnom, svakodnevnom životu. Zbog toga se ne biste trebali početi resetirati u ponedjeljak ujutro, kada poslovni život započinje iznova. Umjesto toga, počnite nekoliko dana ranije. Nekoliko večeri krenite s odlaskom u krevet po 15 minuta ranije. Potom vikend prije povratka na posao, idite u krevet u isto vrijeme i podesite alarm za ustajanje kao radnim danom. Do ponedjeljka će sve biti lakše.

2. Koristite kontrast svjetla i mraka

Snažan kontrast vedrog dana i tamne noći pomaže vam vratiti se prirodnom ritmu. Ujutro, svjetlost omogućava vašem tijelu da se osjeća razbuđeno. Noću mrak daje signal tijelu da je vrijeme za spavanje. Kada izlazite, svjetlost je mnogo jača, pa ujutro obavezno pustite svjež zrak u prostoriju kako biste probudili svoj unutarnji sat. Noću budite oprezni s umjetnom svjetlošću, posebno onom koja dolazi od električnih uređaja. TV i tablete isključite najmanje jedan sat prije spavanja.

3. Nemojte drijemati i spavati popodne

Kada se oglasi alarm, možda ćete osjetiti očajnički nagon da pritisnete dugme za odgodu kako biste dobili nekoliko dodatnih minuta sna. Ali nemojte to raditi! Nakon što usnete i po drugi put se probudite, osjećat ćete se manje odmorno. Umjesto toga, dignite roletne i povucite zavjese kako bi sunčeva svjetlost ušla u sobu i dala signal vašem mozgu da je jutro. U isto vrijeme, nemojte spavati popodne. Nastojte se pridržavati svoje rutine i svog rasporeda ustajanja i spavanja jer to će vam najbrže pomoći da prilagodite unutarnji sat.

4. Organizujte vrijeme obroka

Pripremite večernji obrok u ranijim večernjim satima kako vam probava ne bi radila prekovremeno. To će vam pomoći da izbjegnete nelagodu u stomaku. Određivanje tačnog vremena za obrok pomaže da stvorite prepoznatljiv dnevni ritam i regulišete san.

5. Vježbajte u pravo vrijeme

Svi znamo da je tjelovježba zdrava, a korisna je i za noćni san. Koliko god bilo teško, vratite se tjelesnim aktivnostima jer nema ništa bolje nego leći u krevet kada je vaše tijelo umorno od aktivnosti. Kasnovečernja tjelovježba se ne preporučuje s obzirom na to da razbuđuje, tako da se za večernje sate preporučuje lagana šetnja ili meditacija.

6. Prevarite sat

Ne brinite ako petkom ne stignete rano u krevet. Idite, umjesto toga, u subotu. Ako i to ne uspije, još uvijek imate šansu u nedjelju navečer. Idite u krevet ranije od uobičajenog vremena za spavanje kako biste se pripremili za ranije buđenje. Nedostatak rutine tokom odmora stvara stanje slično kao jet-lag, pa ne čudi da je ponekad zaista teško vratiti se u normalu.

7. Investirajte u kvalitetne proizvode za spavanje

Kvaliteta vašeg sna uvelike ovisi o proizvodima koje koristite. Evo nekoliko preporuka:

  • Jastuk od memorijske pjene: Kvalitetni jastuci od memorijske pjene ublažavaju bolove i napetost u vašem vratu i ramenima te se prilagođavaju položaju vaše glave i vratnog dijela kičme.
  • Teški jorgan: Pruža osjećaj sigurnosti i pomaže u smanjenju anksioznosti, potičući dubok i miran san. Teški jorgan pomaže mnogima da lakše zaspu te duže i kvalitetnije spavaju. Ovaj jorgan svojom nadprosječnom težinom stvara pritisak na tijelo, koji ima više pozitivnih učinaka i tako doprinosi boljoj kvaliteti spavanja. Čvrst, ali nježan pritisak koji stvara teški jorgan naziva se „Deep Pressure Touch Stimulation“, skraćeno DPTS. Studije pokazuju da DPTS dovodi do povećanog oslobađanja hormona koji smiruju i zbog kojih se osjećamo dobro. Istodobno, nivo hormona stresa pada, dok nivo hormona spavanja raste.
  • Madraci su osnova dobrog i kvalitetnog sna te je vrlo važno odabrati onaj koji će odgovarati vašim potrebama. Madrac nerijetko utječe na naše svakodnevno raspoloženje, produktivnost na poslu, kvalitetu sna te osjećaj u leđima i vratnom dijelu kičme. Madraci stoga trebaju pružiti najbolju potporu i udobnost. U ovom ultimativnom vodiču ćete pronaći sve korisne savjete za odabir onog pravog.

Povratak u rutinu spavanja nakon godišnjih odmora ne mora biti stresan. Slijedeći ove savjete i koristeći JYSKove kvalitetne proizvode za spavanje, možete osigurati mirne noći i dane pune energije. Dobar san je temelj zdravog i produktivnog života, stoga investirajte u sebe i svoju rutinu spavanja.