Turizam

Ministrica Pozder s egipatskim ambasadorom Ali Sorourom: Privući turiste iz Egipta u BiH


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder primila je u oproštajnu posjetu ambasadora Arapske Republike Egipat Yassera Abdelrahmana Ali Soroura.

Iz Federalnog minstarstva je saopćeno da je tokom susreta istaknuto da se saradnja između Bosne i Hercegovine i Egipta posebno može unaprijediti u oblasti turizma, te da su na tom planu pokrenute zajedničke aktivnosti za razmjenu turista.

– Nama je Egipat zanimljivo tržište. Veoma mali broj turista iz ove zemlje dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a veliki broj, čak preko 12,5 miliona njihovih ljudi, turistički boravi van Egipta, što je poziv na otvaranje avio-linija i drugih mogućnosti za njihov dolazak u BiH, s obzirom na naš geografski položaj, prirodne ljepote, tradiciju, dobru hranu i kulturno-historijsko naslijeđe. Ambasador Ali Sorour nam je tokom mandata u tome dao podršku na čemu sam mu zahvalila, te očekujem od novog ambasadora da turizmom dalje ojačamo naše prijateljske i ekonomske veze – kazala je ministrica Pozder.

Ambasador Ali Sorour je istakao da je turizam platforma koja može pomoći daljnjem razvoju odnosa između dvije zemlje.

– Na sastanku je naznačeno da bi vizne olakšice uticale na povećanu razmjenu turista, te da je dobar korak ka tome i potpisivanje protokola na državnom nivou na čemu je ambasador intenzivno radio. Ministrica Pozder zahvalila se ambasadoru Ali Sorouru na angažmanu i zaželjela mu dobru sreću u budućim poslovima – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.