Novosti

Poljski LOT će zadržati avioliniju prema Sarajevu do 12. januara


Ambasada Republike Poljske u BiH informirala je javnost o tome kako će poljska aviokompanija LOT Polish Airlines zadržati liniju prema Sarajevu.

Prema informacijama iz Poljske, LOT će održati liniju Varšava – Sarajevo sve do 12. januara 2025. godine. Nakon toga, uslijedit će kraći prekid od 13. januara do 22. februara.

Također, naveli su kako bi se nakon tog perioda linija trebala ponovno uspostaviti.

“Tokom jeseni i zime, letovi će biti rjeđi, a dnevni letovi će se nastaviti početkom aprila 2025. godine. Svi letovi predviđeni su za avion Embraer 195 koji posjeduje 112 sjedišta”, pojasnili su.

Inače, linija Sarajevo – Varšava uspostavljena je u maju 2022. godine kao rezultat intenzivne saradnje Međunarodnog aerodroma Sarajevo USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), u sklopu koje je uspješno pokrenuta inovativna shema poticaja za aviokompanije koje razmatraju uvođenje novih ili proširenje i intenziviranje postojećih letova prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Kompanija Lot Polish Airlines osnovana je 1928. godine i jedna je od najstarijih aviokompanija u svijetu. Proglašeni su aviokompanijom sa najbržim razvojem u Evropi, a od 2016. godine kompanija realizira strategiju rentabilnog rasta koja predviđa porast broja putnika.

Tokom 2019. godine, usluge ove aviokompanije koristilo je skoro 12 miliona putnika.