Novosti

Turska vodeća među zemljama G20 po povećanju izvoza usluga


Ministarstvo trgovine saopćilo je da je Turska zauzela prvo mjesto među zemljama G20 po povećanju izvoza usluga u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni, javlja Anadolu.

U saopštenju turskog Ministarstva navodi se da je objavljen statistički izvještaj Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju (OECD) za drugi kvartal 2024. godine.

Kako se navodi, sektor usluga ima značajno mjesto u privredi Turske zbog obima izvoza.

“Turska zauzima 22. mjesto u izvozu usluga sa 101,7 milijardi dolara i učešćem od 1,29 posto u svjetskom izvozu usluga”, dodaje se.

U prvih šest mjeseci 2024. godine, izvoz usluga iz Turske porastao je za 9,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, dostigavši 47,2 milijarde dolara, a uvoz usluga je porastao za 11,8 posto u odnosu na u odnosu na isti period prošle godine, dostigavši 23,1 milijardu dolara.

“Time smo ostvarili trgovinski suficit od 50 posto u sektoru usluga”, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da je Turska na prvom mjestu među zemljama G20 po stopi rasta izvoza usluga u drugom kvartalu 2024. godine u odnosu na prethodni kvartal.

“Ujedno smo i država u kojoj je stopa rasta uvoza usluga najviše smanjena među zemljama G20”, navodi se u saopštenju.

G20 je neformalni forum koji okuplja ministre finansija i guvernere Centralnih banaka 20 ekonomija: 19 najrazvijenijih nacionalnih ekonomija i Evropsku uniju kao posebnu cjelinu.