Novosti

Inovativni alat: Procijenite nivo cirkularnosti i zrelosti vaše kompanije uz Cirkularni puls


U današnjem brzom i nepredvidivom poslovnom okruženju, prilagodljivost i inovativnost postaju ključni faktori za opstanak i napredak kompanija. Dugoročan uspjeh sve više zavisi od sposobnosti kompanija da se odmaknu od linearne ekonomije, i usvoje i implementiraju principe cirkularne ekonomije – modela koji nadilazi tradicionalni koncept “uzmi, koristi, odbaci”.

Cirkularna ekonomija se fokusira na održivo upravljanje resursima, maksimiziranje vrijednosti proizvoda i smanjenje otpada. Ona nije samo ekološka obaveza, već i prilika za poslovni sektor da osigura svoju konkurentnost na tržištu. Uvođenje cirkularnih principa u poslovanje omogućava kompanijama da smanje troškove, inoviraju poslovne modele i prilagode se neprestanim promjenama na tržištu. Također, pomaže u jačanju odnosa s potrošačima koji sve više preferiraju brendove sa održivim praksama. Na taj način, cirkularna ekonomija postaje pokretačka snaga za inovacije i dugoročni rast, ali i sam opstanak kompanija u sve turbulentnijem okruženju.

Kako bi kompanije mogle procijeniti svoju trenutnu poziciju na putu ka cirkularnosti i identifikovati ključna područja za unapređenje, razvijen je inovativni alat koji omogućava samoprocjenu nivoa cirkularnosti i cirkularne zrelosti – Cirkularni puls.

Alat je razvio UNDP u BiH, u saradnji sa ekspertima sa Slobodnog Univerziteta u Bozen-Bolzanu. Ovaj alat omogućava kompanijama da procijene svoj nivo cirkularnosti i zrelosti na osnovu ključnih indikatora, čime se kompanijama olakšava identifikacija područja za unapređenje i osigurava efikasniji put ka održivom poslovanju.

Popunjavanjem upitnika kompanije će  dobiti detaljan izvještaj o svom trenutnom stanju, identifikovati ključna područja za poboljšanje, te otkriti neiskorištene prilike za rast i inovacije.

Zašto je Cirkularni puls važan?

Cirkularni puls pruža sveobuhvatan pregled različitih faktora koji doprinose cirkularnosti jedne kompanije. Kroz detaljnu procjenu, kompanije mogu bolje razumjeti gdje se trenutno nalaze na svom putu ka cirkularnoj ekonomiji i koja područja poslovanja zahtijevaju dodatna poboljšanja. Alat također omogućava kompanijama da procijene svoje performanse u vezi s praksama cirkularne ekonomije, identifikujući snage i slabosti koje mogu uticati na njihovu konkurentnost i održivi rast.

Cirkularni puls nije koristan samo privatnom sektoru, to je vrijedan alat i za donosioce politika. Vlade, međunarodne organizacije i donatori mogu koristiti rezultate alata za bolje mapiranje prilika za cirkularnu tranziciju u različitim industrijama, kao i za donošenje informisanih odluka o alokaciji tehničke i finansijske podrške. Također, podaci prikupljeni kroz ovaj alat mogu poslužiti kao osnova za dizajn i implementaciju politika koje će podržati održivu tranziciju prema cirkularnoj ekonomiji te  promovisanju održivosti i otpornosti unutar šire poslovne zajednice.

Za više informacija i početak procjene, posjetite www.zelenatranzicija.ba. Započnite svoju procjenu danas i usmjerite svoje poslovanje ka održivoj budućnosti.

Ovaj alat razvijen je u okviru programa „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“, kojeg finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, u okviru cjelokupnog programa Ujedinjenih Naroda u cilju pružanja podrške vlastima u Bosni i Hercegovini i u koordinaciji sa Uredom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH.