Novosti

Ministar Hrnjić na otvorenju 20. međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS 2024.:  Razvijamo i implementiramo politike na putu zelene tranzicije


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je otvorenju 20. međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS 2024. u Bihaću.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je saopćilo da su Sajam svečanim presijecanjem vrpce otvorili ministar Hrnjić, zatim direktorica Privredne komore USK Sanela Sabljaković, te gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić, ministar privrede u Vladi USK Armin Kardašević i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić.

Tokom svečenog obraćanja na otvaranju ovog jubilarnog sajma ministar Hrnjić je kazao da zelena tranzicija kao tema ovogodišnjeg sajma nije samo trend već potreba za boljim i kvalitetnijim načinom života, te da resorno federalno ministarstvo ostaje posvećeno podršci zelenoj tranziciji.

Federalni ministar je istakao i da Ministarstvo razvija i provodi  politike koje će pomoći poljoprivrednicima da pređu na održive metode upravljanja poljoprivrednim gazdinstvima, ali i svim resursima koje posjeduju.

Dodao je i da se izdvajaju značajna sredstva u okviru modela ruralnog razvoja i ostalih vrsta podrški za instalaciju i upotrebu solarnih panela na objektima u okviru poljoprivrednih gazdinstava, zatim sufinansira upotreba novih tehnologija u poljoprivredi, kao i uvođenje i certificiranje standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te upotreba stajskog gnojiva na oraničnim površinama.

Također je istakao da postoje osigurane mjere zemljišne politike, ali  i sredstva za sufinansiranje održavanja sajmova, stručnih skupova, kongresa, simpozija i seminara.

– U svijetu u kojem se suočavamo sa brojnim ekološkim izazovima, uključujući klimatske promjene, zagađenje zemljišta i vode, i gdje je narušen biodiverzitet, transformacija našeg privrednog, a time i poljoprivrednog sektora u skladu sa principima održivosti postaje ključna za očuvanje naše planete za buduće generacije – kazao je ministar Hrnjić tokom obilaska sajma.  

Ministar Hrnjić se zahvalio predstavnicima Privredne komore Unsko-sanskog kantona na organizaciji sajma, te izrazio nadu da će sajam i u budućnosti biti mjesto na kojem se prezentira i razgovara o temama kojima se nastoji poboljšati zaštita životne sredine na lokalnom i globalnom nivou. 

Sajam se održava na lokaciji Sportske dvorane “Luke” u Bihaću i otvoren je do 8. septembra, a u okviru sajma EKOBIS 2024. predstavit će se više od 200 izlagača, a predviđeno je održavanje 3. međunarodnog sajma turizma – EKOTOUR, kao i 4. međunarodnog sajma obrta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.