IT i Tehnologija

Predstavnici Evropske komisije potpisali konvenciju Savjeta Evrope o AI


Predstavnici Evropske komisije su u ime Evropske unije potpisali Okvirnu konvenciju Savjeta Evrope o vještačkoj inteligenciji (AI).

Potpisivanje je obavljeno na neformalnoj konferenciji ministara pravde Savjeta Evrope u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Strane u pregovorima bile su Evropska unija, druge države članice Savjeta Evrope, Sveta stolica, SAD, Kanada, Meksiko, Japan, Izrael, Australija, Argentina, Peru, Urugvaj i Kostarika.

Kako se navodi, Okvirna konvencija je prvi pravno obavezujući međunarodni sporazum o vještačkoj inteligenciji i u potpunosti je u skladu sa Zakonom o vještačkoj inteligenciji EU, prvim sveobuhvatnim propisom o vještačkoj inteligenciji u svjetu.

Konvencija predviđa zajednički pristup kako bi se osiguralo da sistemi vještačke inteligencije budu kompatibilni sa ljudskim pravima, demokratijom i vladavinom zakona, istovremeno omogućavajući inovacije i poverenje, navodi se u saopštenju.

U objavi na veb stranici Evropske komisije se dodaje da će se Okvirna konvencija sprovoditi u EU putem Zakona o vještačkoj inteligenciji. Nakon potpisivanja, Komisija će pripremiti predlog odluke Savjeta Evrope o zaključivanju Okvirne konvencije koju treba da odobri i Evropski parlament.