Novosti

TIME proglasio JYSK kao jednu od najboljih svjetskih kompanija za 2024. godinu


Dana 12. septembra 2024. godine, američki magazin TIME je objavio da je JYSK uvršten na listu najboljih svjetskih kompanija.

Hiljadu kompanija je ocijenjeno sa ocjenama od 1 do 100 na osnovu tri kriterija: zadovoljstvo zaposlenika, rast prihoda i održivost. Kompanije sa najvišim ocjenama su nagrađene kao najbolje svjetske kompanije za 2024. godinu. Prema TIME magazinu, JYSK je postigao rezultat od 79,65.

„Izuzetno smo ponosni što smo dobili ovo priznanje od TIME magazina. Ovo je još jedna potvrda da kompaniju razvijamo na društveno odgovoran način, fokusirajući se na zadovoljstvo naših zaposlenika, osnaživanje i osjećaj pripadnosti. Veoma nam je važno da u JYSKu možete biti ono što jeste dok gradite uspješnu karijeru sa nama, a priznanje TIME-a pokazuje da radimo pravu stvar“, izjavio je Jan Verhoek, izvršni potpredsjednik JYSKa za ljudske resurse.

Visoko motivisani zaposlenici JYSKa

Ranije, u dva navrata, JYSK je bio proglašen kao jedan od najboljih svjetskih poslodavaca od strane američkog poslovnog magazina Forbes, gdje je 170.000 zaposlenika iz više od 50 zemalja ocjenjivalo svoje poslodavce. Na osnovu ankete, formirana je lista od 700 najboljih poslodavaca na svijetu.

JYSKove ankete koje interno provodi podudaraju se s ocjenama TIME-a i Forbesa. Interna istraživanja o zadovoljstvu zaposlenika iz januara 2024. godine pokazuju da su JYSK zaposlenici motivisaniji, zadovoljniji i lojalniji svom radnom mjestu od tržišnog prosjeka. U istraživanju je učestvovalo 97 posto zaposlenika iz prodavnica, kancelarija i distributivnih centara, koji su ocijenili JYSK sa 75 od 100 za zadovoljstvo poslom, 82 od 100 za lojalnost kompaniji i 83 od 100 za vrijednosti JYSKa: trgovac, kolega i kultura poduzeća.

O priznanju časopisa TIME:

Projekat je obuhvatio sve kompanije koje su ostvarile prihod od najmanje 100 miliona dolara u 2023. godini ili posljednjoj dostupnoj finansijskoj godini.

• Zadovoljstvo zaposlenika je istraženo na osnovu globalnih anketa sa više od 170.000 učesnika iz globalnih kompanija u više od 50 zemalja.

• Nakon utvrđivanja kompanija sa iznadprosječnim nivoom zadovoljstva, razmatrani su podaci iz Statista-ovih internih baza podataka o prihodima za posljednje tri godine i evaluiran je rast prihoda za svaku kompaniju.

• Na kraju, kompanije koje su radile iznadprosječno u pogledu zadovoljstva zaposlenika i rasta prihoda ocijenjene su na osnovu brojnih KPI-ja u oblasti zaštite okoliša, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja (ESG).

Bodovi sva tri kriterija su zbrojeni u jednakoj mjeri kako bi se formirala konačna rang lista s maksimalnih 100 bodova. Kompanije sa najvišim ocjenama, TIME je proglasio najboljim svjetskim kompanijama za 2024. godinu.