Turizam

Ministrica Pozder u TK: Zajednički projekti za zdraviji okoliš u Tuzlanskom kantonu


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu, gdje je razgovarala s ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice ovog kantona Anelom Ajšić. Tema razgovora bila je saradnja između različitih nivoa vlasti u realizaciji zajedničkih projekata na zaštiti okoliša.

– Prva tema našeg razgovora je bila realizacija projekta na uklanjanju i zbrinjavanju industrijskog opasnog otpada kruks iz bivšeg Hlor alkalnog kompleksa u Tuzli (HAK1). Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdvojilo dva miliona KM da bi se ovaj važan projekat za okoliš realizirao i kako bi se lokacije na kojima je deponovan kroz više decenija, bezbjedno uklonio. Rekla bih da smo u završnici tek prve faze jer je još puno posla pred nama. Da bi se riješili problemi s uklanjanjem ovog otpada potrebna su znatno veća sredstva, milionska, i mi ćemo sarađivati i uključiti se i s federalnog nivoa, kako našeg ministarstva, tako i Fonda za zaštitu okoliša sve sa ciljem da Tuzlanski kanton ima zdraviji okoliš – izjavila je ministrica Pozder. 

U saopćenju Federalnog ministasrtva okoliša i turizma navode da su druga tema razgovora bila zaštićena područja u Tuzlanskom kantonu. Sagovornici su istakli Konjuh kao već prepoznatljivo zaštićeno područje kojeg je Federalno ministarstvo okoliša i turizma ove godine podržalo s 56.000 KM.

– Koliko su dobri projekti i koliko se njima traži, mi na osnovu tih kriterija i dodjeljujemo javni novac pa je tako bilo i s Konjuhom čiji potencijali su svakako znatno veći. Također, razgovarali smo i o jezeru Modrac. Formirana je radna grupa s akademskim i stručnjacima iz institucija u vezi s cvjetanjem algi i promjenama u jezerskim vodama u Federaciji BiH. Srećom, Tuzla tu ima svoje stručnjake, tri profesora s Tuzlanskog univerziteta učestvuju u radu ove stručne grupe, tako da su spona kako bi na najbolji način pratili i zaštitili i ovo područje – rekla je ministrica Pozder.

Iz Ministarstva navode da je razgovarano i o rijeci Spreči, o regulaciji njenog vodotoka i remedijaciji toga prostora, s obzirom na zagađenost, a i činjenicu da Tuzlanski kanton radi na novom prostornom planu kako bi se nova saznanja i rješenja ugradila u taj dokument.

– Raduje nas da je ministrica Pozder pokazala veliko razumijevanje i izrazila svoju podršku i ovim aktivnostima – izjavila je ministrica Ajšić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.