Tržišta i finansije

Blockchain tehnologija transformirat će budućnost plaćanja


Christoffer Malmer, suvoditelj korporativnih i privatnih klijenata u banci Skandinavska Enskilda govorio je o utjecaju novih tehnologija na bankarstvo i budućnosti tog sektora u digitalnom svijetu.

Ulaganjima u nove tehnologije kao što su blockchain, strojno učenje i umjetna inteligencija bankarski sistem se transformira u sektor finansijskih usluga po mjeri 21. stoljeća, s tim da ako se ulaganja poduzmu na vrijeme, pojedine banke imaju priliku biti i kreatori trendova koji ih ionako neće zaobići. Središte te promjene upravo je fintech ili finansijska tehnologija koja se nameće nad tradicionalnim načinima plaćanja, a koju Malmer smatra posebno važnom.

Prije nekoliko godina u ovoj banci započeli su i s razvojem Amelije, danas digitalne zaposlenice u odjelu informatičke podrške, koja je ujedno i jedan od iskoraka u procesu individualizacije usluga koje banka nudi te napredak u kvaliteti korisničkog iskustva koje je danas posebno na cijeni, naveo je Malmer.

O budućnosti bankarskog sektora i srodnim temama, nakon završenih Dana komunikacija gdje je nastupio kao govornik, kazao je nešto više i u intervjuu za Poslovni dnevnik.

“Umjetnu inteligenciju, kao što je strojno učenje, banke koriste već neko vrijeme, primjerice u algoritamskom trgovanju za predviđanje tržišnih kretanja i automatsko otkrivanje usporenih cijena. Ameliju ili Aidu, kako je zapravo zovemo, naši su kupci i zaposlenici toplo pozdravili. Danas Aida dnevno upravlja s oko 300 zadataka te kroz dostupnost i jednostavnost doprinosi kvaliteti korisničkog iskustva. Sada vidimo da se strojno učenje može koristiti i za razumijevanje ljudi i interakciju s njima, kao i za razumijevanje govora i slika u stvarnom vremenu kao i oblikovanje znanja iz različitih informacija i nestrukturiranih podataka. U konačnici, to bankama omogućava nastavak razvoja personaliziranih usluga za korisnike”, kazao je, između ostalog, Malmer.