Exclusive Change : Kako su inovacije u poslovanju doprinijele dominaciji na tržištu

Exclusive Change : Kako su inovacije u poslovanju doprinijele dominaciji na tržištu

Nekada turistička agencija a danas prepoznatljiva finansijska kuća sa skoro pola miliona klijenata u BiH i prometom većim od stotinu miliona KM, Exclusive Change nastavlja dominantan rast i jača mrežu poslovnica širom regiona u oblasti pružanja finansijskih usluga fizičkim licima.

U  grani u kojoj posluje Exclusive Change je postala uspješna i prepoznatljiva kompanija, koja iz godine u godinu raste. Otvaranje dvije nove poslovnice u Sarajevu ove, a u sljedeće dvije godine još pet poslovnica, planovi su kada se radi o širenju tržišta. Iz kompanije naglašavaju da je izgradnja novih tržnih centara s kojima bi htjeli izgraditi čvrste strategijske poslovne odnose od izuzetne važnosti.

Osnovana 1990. godine u Mađarskoj, pod nazivom Exclusive Tours Kft, nakon liberalizacije deviznog zakona širi djelatnost i na mjenjačko poslovanje i tako među prvima počinje mijenjati valute u mađarske forinte. U kratkom razdoblju na kursne liste postavila je i neke istočnoevropske valute koje banke tada nisu otkupljivale. Godine 1995. se strateškom odlukom mjenjačko poslovanje odvaja od turističke agencije te je tako osnovana kompanija kakvu danas znamo – Exclusive Change Kft. Širenje djelatnosti podstaklo je izgradnju mreže poslovnica po cijeloj državi.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da glavni osnivač kompanije Gyula Madarasz prepozna činjenicu da budućnost nove kompanije leži u lociranju poslovnica po tržnim centrima i supermarketima, koji su u tom periodu brzim tempom otvarani širom Mađarske. Tri godine nakon toga, kompanija uvodi novu uslugu – transfer novca, preko Western Uniona, najpoznatije svjetske kompanije u tome poslu. Uspjeh je uslijedio ubrzo nakon toga. Već 2000. godine Exclusive Change je postao vodeća kompanija u mjenjačkom poslovanju, prvo u Budimpešti, a zatim i širom Mađarske.

Ključni potez: Otvaranje novih poslovnica

Odluke koje su najviše doprinijele razvoju i stvaranju današnje kompanije vežu se za 2001. godinu kada je Uprava mađarske kompanije odlučila proširiti svoje usluge i na druge države. Te godine kompanija je osnovana u Hrvatskoj. Nakon toga uslijedilo je širenje poslovanja na Srbiju u 2008. godini, te na Bosnu i Hercegovinu 2012. godine. Nove poslovnice Exclusive Change d.o.o. urodile su plodom za kratko vrijeme, iako u kompaniji smatraju da je to bio izuzetno rizičan potez. Danas u Bosni i Hercegovini zapošljavaju 35 ljudi u 14 poslovnica smještenih u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci, Brčkom i Gračanici, a rezultati iz 2017. pokazuju  rast od devet posto veći nego u 2016. godini. Naglašavaju da će se već u narednih nekoliko mjeseci ovaj broj povećati. Exclusive Change je osim u BiH lider i u susjednim državama: u Mađarskoj poseduju 310 poslovnica, u Hrvatskoj 67, u Srbiji 21, a prva poslovnica je 2017. otvorena i u  Austriji.

Za brzi rast kompanije u velikoj mjeri su zaslužne i inovacije u poslovanju. Rukovodstvo Exclusive Changea prepoznalo je da, pored mjenjačkog poslovanja, uspješna budućnost leži i u vođenju novih usluga poput prodaje koncertnih karata preko sistema Kupikartu.ba, te prodaje elektronskih prepaid dopuna za sve mrežne operatere u BiH. Jedini su u BiH koji pružaju uslugu povrata PDV-a u saradnji sa kompanijom Global Blue.

Birokratija usporava procese

Različite regulative i propisi,  pravna nesigurnost i poteškoće pri otvaranju novih poslovnica u velikoj mjeri otežavaju poslovanje ove kompanije. Problem je, kako kažu, što prema zakonskim propisima mogu otkupiti samo valute koje otkupljuje matična banka, te na ovom području također čekaju liberalizaciju. U EU mjenjačnice mogu otkupiti bilo koje valute za koje smatraju da su važne i na taj način proširiti svoje usluge i zadovoljiti zahtjeve klijenata.

Druga po važnosti djelatnost je usluga transfera novca preko Western Uniona, kojom se Exclusive Change trenutno ne može baviti u BiH, što je dodatni problem.

Još jedan od problema s kojim se Exclusive Change susreće je i nemogućnost plaćanja računa komunalnih usluga, dugova po kreditu, školarine itd. na šalterima mjenjačnice. Iz kompanije navode da rade na tome da postignu promjene u liberalizaciji zakonskih i drugih regulativa kako bi se stvorili uvjeti za poboljšanje poslovanja.

Pozitivan razvoj poslovanja i nova zapošljavanja

Iz kompanije navode kako su izuzetno zadovoljni sa poslovanjem u BiH. Usprkos svim izazovima na bh. tržištu, pokazatelji uspješnosti su u konstantnom porastu. Pozitivan razvoj poslovanja se očekuje u narednom periodu, kao i uvođenje novih valuta i nova zapošljavanja.

Exclusive Change nastoji pružiti svojim klijentima spektar usluga na jednom mjestu. Upravo bi iz tog razloga bilo poželjno postići liberalizaciju zakonskih i drugih regulativa kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje u BiH.

Kako ističu menadžment i vlasnici kompanije su otvoreni za konsultacije sa Centralnom bankom BiH i drugim nadležnim institucijama i rado bi s njima podijelili svoja 28-godišnja stručna iskustva.

Najnoviji tekstovi

Komentari (6)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

 1. รับเพิ่มไลค์

  ปั้มไลค์เพจ Facebook, เพิ่มไลค์ฟรี, รับปั้มไลค์รูป, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, ปั้มรูป, ไลค์แฟนเพจ, จ้างกดไลค์, ปั้มไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์ราคาถูก, จ้างไลค์, ปั้ม Like ฟรี, รับทำเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์ ในโทรศัพท์, ไลค์คนไทย 100%, การเพิ่ม Like เป็นการเพิ่มโอกาสทางการขายสินค้าของคุณนั่นเอง ด้วยงานบริการเพิ่มไลค์แฟนเพจระดับมืออาชีพ ประสบการณ์การทำงานหลายปี, รับทำไลค์แฟนเพจจำนวนมาก, แฟนเพจพร้อมยอดไลค์, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์เฟสบุ๊ค, ไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มเพจ, รับจ้างกดไลค์, ปั้มไลค์รูปเฟส, กด Like, บริการปั้มไลค์ฟรี, รับจ้างปั้มไลค์, รับทำไลค์ครบวงจร, เพิ่มไลค์คนไทย, ปั้มไลค์มือถือ, กดไลค์, รับปั้มไลค์เพจ, ซื้อไลค์แฟนเพจ, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจ เป็นการโปรโมทแฟนเพจ เพื่อเพิ่มยอดขายสินค้าได้, ปั้มไลค์ครบวงจร, ปั้มยอดไลค์เป็นคนไทย 100%, ปั้มไลค์ Facebook, รับไลค์ครบวงจรทั่วไทย, Up Like Fanpage, ปั้มไลค์เพจฟรี, กดไลค์แฟนเพจ, โกงไลค์, รับทำเพจสินค้าพร้อมยอดไลค์, ปั้มเพจ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการยอดไลค์เพจเพจเยอะๆ, ปั้มโพสต์, จ้างไลค์รูป, เพิ่มไลค์เพจ, ปั้มไลค์เพจ, ปั้มไลค์เพจคนไทย, บริการเพิ่ม Like ให้แฟนเพจของคุณ โดยทีมงานระดับมืออาชีพ ในระยะเวลาอันสั้นและราคาถูก รับประกันไลค์จากคนไทย 100%, ปั้มเพจเฟสบุ๊ค, รับเพิ่มไลค์, ปั้มไลค์รูป, เพิ่มไลค์, รับจ้างเพิ่มไลค์, เพิ่มไลค์แฟนเพจ, Auto Like, รับไลค์แฟนเพจ, Pump Like, กดไลค์รูป, รับเพิ่ม Like Fanpage Facebook ราคาพิเศษ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการเพิ่ม Like Fanpage ให้ดูเป็นความน่าเชื่อถือของร้าน, ไลค์แฟนเพจได้สูงสุดหนึ่งล้านไลค์, บริการเพิ่มไลค์แฟนเพจฟรี, เพิ่มไลค์แฟนเพจ ราคาถูก, รับสร้างแฟนเพจพร้อมยอดไลค์, ปั้มไลค์ทั่วไป, บริการปั้มไลค์แฟนเพจฟรี, ไลค์แฟนเพจราคาถูก, จ้างปั้มไลค์, เพิ่ม Like, ปั้มไลค์รูป Facebook, ไลค์เพจ, ปั่นไลค์, รับ Like Fanpage, จ้างเพิ่มไลค์, Like Fanpage, ปั้มไลค์ง่ายๆ, ปั้มไลค์ฟรี, ปั้มไลค์สถานะ, ปั้มไลค์, Add Like Fanpage, บริการเพิ่มไลค์เฟสบุ๊คให้แฟนเพจ

  Reply
 2. ปั้มไลค์

  ปั้มไลค์.com แหล่งแลกไลค์สำหรับคนไทย ระบบแลกไลค์ที่ดีและเสถียรที่สุด ในปัจจุบัน! ปั๊มไลค์ ปั๊มไลค์บนมือถือ แลกไลค์ โกงไลค์ แฮกไลค์ รูป โพส สเตตัส วีดีโอ คอมเม้น แฟนเพจ ผู้ติดตาม Like Hacklike Pumplike Instagram Youtube Twitter และอีกมากมาย ฟรี!

  Reply
 3. รับเพิ่มไลค์

  เพิ่มไลค์เพจคนไทยราคาถูก, ซื้อไลค์, บริการกดไลค์แฟนเพจ, รับเพิ่มไลค์, บริการปั้มไลค์แฟนเพจ

  Reply
 4. BotLike

  auto like, facebook auto liker, autoliker, Auto Like, Photo Auto Liker, Photo Liker, Facebook Auto Liker, Status Liker, Facebook Autoliker, Auto Liker, Status Auto Liker, Autoliker Facebook, autolike, Working Auto Liker, Facebook Liker, Autoliker, Autoliker, Increase Facebook Likes, auto liker, Fb Autoliker

  Reply
 5. เพิ่มไลค์เพจ

  ปั๊มไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์เพจ, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, ไลค์เพจ, เพิ่มไลค์แฟนเพจ, ปั๊มไลค์เพจ facebook, ปั๊มไลค์เพจ, ปั้มเพจ, ปั๊มไลค์เพจ, ปั้มไลค์แฟนเพจ, เพิ่มไลค์เพจ

  Reply

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.