Tema u fokusu

Selma Prodanović – Sarajka koja je promijenila svjetsku startup scenu


Nije baš uobičajeno pronaći osobu koja iza sebe ima preko dvije decenije radnog iskustva u različitim branšama, a koja je potom svoje mjesto pronašla kao investitor, savjetnik i profesionalni govornik. Još nevjerovatnije zvuči podatak da je riječ o ženi, rođenoj Sarajki, čije ime danas prepoznaju širom svijeta.

Riječ je o Selmi Prodanović, koja nije ni sanjala da će jednog dana biti mentorica brojnim ženama i muškarcima koji tek ulaze u svijet poduzetništva, ali je od početka karijere znala da želi raditi nešto posebno.

Ojačati poduzetnice i investitorice

U bh. prijestolnici završila je fakultet, posvetila se međunarodnom marketingu, a onda je uslijedio rat koji joj je pomrsio planove i onemogućio povratak u Bosnu i Hercegovinu. Za svoju novu bazu odabrala je Beč u kojem se skrasila sa tadašnjim dečkom, a današnjim suprugom. Imala je želju da radi u velikoj oglašivačkoj agenciji, a san je postao java zbog pravog trenutka u kojem se našla u Austriji. Naime, u tom periodu otvorilo se tržište istočne Evrope na koje su sve velike svjetske kompanije tek trebale ući, a koje su za svoja sjedišta podružnica za srednju i istočnu Evropu odabrale upravo Beč.

Agencija je nakon godinu odlučila svoje sjedište preseliti u London. Prodanović, međutim, nije željela otići iz Beča te je pronašla drugi posao u drugoj agenciji. To iskustvo pomoglo joj je da shvati kako velike organizacije i korporativni svijet nisu za nju. Tokom godina promijenila je mnogo poslova – radila je u filmskoj produkciji, finansijskom savjetovanju, bila je i učiteljica u školi… Nakon 15 godina karijere napravila je kratku pauzu, rodila dvoje djece, te se ponovo htjela vratiti u poslovni svijet. Tada je shvatila kako se tokom cijelog života zapravo tražila, kao i svoje mjesto u poslovnom okruženju.

Bavila se potom kreativnom industrijom, zatim svim mogućim startupima, a 2009. godine počela je na neki način stvarati eko sistem sa startupima u Austriji. Banke su se zbog krize u tom periodu povukle iz tog sistema finansiranja, a kad je trebalo pronaći drugačije izvore, na scenu su stupili Prodanović i njen tim. Radila je sa stotinama startupa kojima je pomagala da stanu na svoje noge. No, shvatila je kako nije dovoljno samo imati ideju, već treba imati i „smart-money“. Tako je 2012. osnovala ”Austrian Angel Investors Association”, koji je uložio više od 15 miliona eura u različite male startupe.

Ova uspješna Sarajka otvoreno priznaje kako ona nije toliko ambiciozna da želi biti najbolja u svemu. Shvatila je, naime, da ako želi biti dobra menadžerica, dobra mentorica i dobra majka, to može biti, ali ne bez pomoći. Podržava ideju da neko radi samostalno, ali bi mnogo više vremena trebao posvetiti networkingu i outsourcingu. Ono što ju posebno smeta su predrasude u poslovnom svijetu zbog kojih se često prednost daje muškarcima. Upravo zato smatra da bi se trebalo više raditi na ojačavanju poduzetnica i investitorica.

Prodanović odlično usklađuje poslovni i privatni život, a prije tri godine pokrenula je i ”1MillionStartups”, koji je svoju finalnu verziju dobio u septembru prošle godine. ”1MillionStartups” je prva globalna platforma koja okuplja startupe i poduzetnike koji su posvećeni ostvarenju SDG (Sustainable Development Goals), a 193 zemlje UN-a potpisale su tzv. SDG do 2030. Riječ je o 17 ciljeva, a neki od njih su prestanak siromaštva i gladi, te omogućavanje pristupa čistoj vodi.

Sam pristup platformi vrlo je jednostavan, a prvi je korak vidljivost. Sve što jednom startupu treba jeste da ima logo, mrežnu stranicu i da opiše što radi, odnosno koji problem rješava te se tako i klasificira. ”1MillionStartups” nastao je iz lične Selmine motivacije i činjenice da obožava raditi s poduzetnicima. To joj je, kako kaže, ujedno razlog za ustajanje svako jutro.

Dosad je radila s više od 400 startupa, utjecala na 40 miliona eura investicija, imala preko 1.000 pojavljivanja na sceni… Njen san je pomoći milionima poduzetnika u ostvarenju njihovih snova, a zato je i pokrenut ”1MillionStartups”. Cilj joj je, ne samo prezentirati startupe, već upoznati širu javnost s njima. Naime, javnost još nije dovoljno upoznata sa startupima, nije upoznata s čime se oni bave, koji im je cilj i svrha. Stoga, platformu zamišlja kao mjesto okupljanja startupa, ali i šire javnosti.

Konferencija u Beču

”Austrian Angel Investors Associatian” je vremenom postao dio ”European Bussines Angel Network”, odnosno dio evropske, a kasnije i globalne mreže. Danas je to jedan od najuspješnijih startupa u Austriji. Kompaniju Brainswork, najutjecajniji biznis u centralnoj Evropi koji podržava jedinstvene vizionare koji prelaze konvencionalne granice i povezuje ljude, ideje i kompanije kako bi otvorili nove načine u biznis svijetu, osnovala je 2005., a osnovna ekspertiza im je spoj znanja i iskustva iz različitih dijelova svijeta i industrija. Trenutno rade na globalnom povezivanju s platformom ”1MillionStartups”, a u naredna dva dana austrijska prijestolnica biti će domaćin konferencije posvećene ovom projektu.