Investicije

Modernizacija cesta u FBiH: Počinje izgradnja dionice Neum-Stolac


Ugovori o izvođenju radova na magistralnoj cesti Neum – Stolac, dionica Neum-Kiševo-Broćanac, potpisani su danas. Radovi  bi trebalo da  počnu narednog mjecesa i trajat će do godinu dana.

Dionica će biti finasirana iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke i Svjetske banke, a podijeljena je na dva lota. Prvi će raditi ”Integral inžinjering” iz Laktaša, a drugi konzorcij ”HP Investing” iz Mostara i ”Putovi” iz Gruda.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić, nakon današnjeg potpisivanja ugovora u Sarajevu, je kazao da ovim počinje Program modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, koji je trebao početi ranije, ali je bio uslovljen stupanjem na snagu Zakona o akcizama.

“U narednih 15-ak dana očekujemo potpisivanje još jednog velikog ugovora za nastavak izgradnje tunela Karaula, na magistralnoj cesti M18. Osim toga, dobili smo ponude za pet mostova koji su u Programu modernizacije cesta, zatim tunel Crnaja za koji  ćemo ponudu dobiti u februaru”, rekao je Pravdić.

Istakao je da su Svjetska banka i Evropska investicijska banka odobrile tender za nastavak izgradnje tunela Žaba s pristupnom cestom, a potpisivanje ugovora se očekuje u maju.

“Radovi kreću značajno, očekujemo i efektivnost kredita od EBRD-a, a od njihovog programa cilj je izgradnja obilaznica oko gradova”, naveo je Pravdić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je kazao da je izgradnja cesta bila uslovljena brojnim faktorima, iako je volja postojala.

“Problemi u vezi s cestovnom infrastrukturom su konačno iza nas. Bitno je da je Program dobar i da će zaživjeti u čitavoj Federaciji BiH. Uvjeren sam da će FBiH biti veliko gradilište”, naglasio je Lasić.

Vrijednost ugovora za izgradnju dionice Neum-Stolac je 11,9 miliona KM.