Tržišta i finansije

Kompanija Qualcomm kažnjena sa skoro milijardu eura


Evropska komisija nakon Applea i Googlea kaznila je još jednu američku tehnološku kompaniju.

Iz Brisela su saopštili da je proizvođač računaraskih procesora Qualcomm kažnjen s 997,4 miliona eura zbog narušavanja konkurencije na tržištu LTE komponenata koji se koriste u mobilnim uređajima.

Trogodišnja istraga je ustanovila da je Qualcomm godinama plaćao milijarde dolara svom ključnom kupcu, Appleu, kako bi koristio samo njegove komponente za ugradnju u iPhone i iPad.

“To znači da konkurenti nisu mogli konkurirati Qualcommu, neovisno o tome koliko dobar proizvod imaju. To je protivno evropskim pravilima o tržišnoj utakmici i stoga smo donijeli ovakvu odluku”, naglasila je komesar EU za konkurentnost Margrethe Vestager.

Evropska je komisija ustanovila da je Qualcomm zahvaljujući plaćanju uživao monopolski položaj na tržištu između 2011. i 2016. godine.

Evropski je regulator imao mogućnost da američkoj kompaniji “odreže” kaznu od najviše 10 posto prihoda koji su prethodne fiskalne godine dosegli 22,2 milijarde dolara. Don Rosenberg, izvršni potpredsjednik Qualcomma, najavio je žalbu kazavši kako je uvjeren da nije bilo kršenja pravila o tržišnoj utrci, prenosi Poslovni.hr.