Industrija

Njemački radnici traže kraću radnu sedmicu


Regionalni njemački sindikat pozvao je na generalne štrajkove u industrijskim kompanijama širom zemlje počev od ove sedmice.

Oni su pozvali na štrajk nakon što su propali pregovori o većim platama i pravu na manji broj radnih sati.

Moćni njemački sindikat IG Metal saopštio je u petak da će odložiti svoj poziv na cjelodnevne štrajkove, u iščekivanju ishoda posljednje runde pregovora s poslodavcima u jugozapadnoj njemačkoj državi Baden-Virtemberg, gdje se nalaze sjedišta kompanija kao što su Daimler – proizvođač Mercedes-Benza, i Porsche, prenosi Reuters.

Međutim, peta runda pregovora je okončana bez dogovora između sindikata i poslodavaca, a regionalni ogranak sindikata IG Metal saopštio je da će nacionalnom rukovodstvu sindikata preporučiti da pozove na generalne štrajkove počev od iduće sedmice.

Stefan Wolf, šef Udruženja regionalnih poslodavaca u Baden-Virtembergu, rekao je da je sindikat IG Metal iznio nove prijedloge tokom pete runde pregovora i da se o tim prijedlozima “nije moglo pregovarati”.

On je upozorio da će šira akcija industrijskih radnika nanijeti veliku finansijsku štetu njemačkim kompanijama.

“Ostao sam bez riječi jer su dobri kompromisni prijedlozi i rješenja, koja smo već pronašli, ponovo sklonjeni s pregovaračkog stola nakon tako dugih pregovora”, rekao je Wolf.

Ohrabren najbržim privrednim rastom u posljednjih šest godina i rekordno niskom stopom nezaposlenosti, IG Metal zahtijeva povećanje plate za šest posto za 3,9 miliona radnika metalne industrije širom Njemačke.

Veliku kočnicu u pregovorima predstavlja zahtjev sindikata da se radnicima da pravo da smanje sedmične radne sate sa 35 na 28 radi staranja o djeci, starijim osobama ili bolesnim članovima porodice, a da se na pune radne sate vrate poslije dvije godine.

Zaposlenima je do sada nuđeno povećanje plate od dva posto uz jednokratnu isplatu od 200 eura, dok su im odbijeni zahtjevi za kraću radnu nedjelju ukoliko nije predviđeno i da zaposleni privremeno rade duže nego što je predviđeno.

Više od 900.000 radnika učestvovalo je u industrijskoj akciji ove godine u znak podrške zahtjevima IG Metala za veće plate.

Svaki dogovor iz Baden-Virtemberga biće primijenjen i u drugim njemačkim državama, prenosi Tanjug.