BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Svađa oko plate


Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Parlament Federacije BiH fokus svog rada sve više usmjeravaju prema ekonomskim pitanjima pa su se slijedom toga pred zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta BiH našle izmjene zakona o porezu na dodatnu vrijednost, a razgovarano je i o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca po pojednostavljenim procedurama uz opredjeljenje da se pojača zaštita prava domaće radne snage. Poslanici nažalost nisu dali podršku ideji o formiranju ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH na čemu pojedine stranke a i zastupnici već odavno insistiraju. Zasjedale su i parlementarne komisije za ekonomske reforme i razvoj te vanjsku politiku i carine, sve s namjerom da se uklone prepreke, osnaže privredne aktivnosti i ubrza ekonomski prosperitet.

Isti smjer slijedi i Parlament Federacije BiH čijim je poslanicima dostavljen prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u FBiH, te o električnoj energiji i korištenju obnovljivih izvora.

Tragom sve učestalijih razgovora o uvođenju neradne nedjelje pouzdano se može prognozirati da će se to vrlo brzo dogoditi na šta upućuje i posljednji sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića sa predstavnicima trgovačkih kompanija. Potrošači o tome nemaju jedinstven stav niti su se njihova udruženja s tim u vezi zvanično oglasila.

Mnogo teže dolazi se do dogovora oko povećanja plate radnicima u realnom sektortu za 400 KM o čemu se sindikati i poslodavci već odavno uspješno dogovaraju ali su prije neki dan ponovo zaratili nakon što je predsjednik Saveza samostalnih Sindikata BiH Selvedin Šatorović rekao da Sindikat insistira na zakonu o minimalnoj plati i ne podržava kratkoročna rješenja. Bio je decidan da “nikada neće pristati, niti dati podršku ispunjavanju želje poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plate u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa”.

Oči radnika i dalje su uprte prema parlamentu očekujući da će biti ispunjena obećanja prema kojima će shodno novim zakonskim rješenjima minimalna iznositi 1.000 KM. Sudeći po rezultatima prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg šestomjesečnog poslovanja kojima se pojedini poslodavci baš ovih dana hvale na sva usta, novca za takvo rješenje ima.