Tržišta i finansije

Stabilizacija dolara nakon šest uzastopnih sedmica gubitaka


Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blago ojačao uz podršku povećanih prinosa na američke državne obveznice, nakon što je u proteklih šest sedmica uzastopno nizao gubitke.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,25 posto, na 89,30 bodova, nakon što je šest sedmica zaredom bio u minusu. Na putu je tako mjesečnog gubitka od oko tri posto, najvećeg od marta 2016. godine.

U proteklih deset godina, uključujući i globalnu finansijsku krizu 2008. godine, gubitke tih razmjera zabilježio je samo u 10 navrata, prema podacima Thomson Reutersa.

Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala 0,3 posto, na 108,95 jena, nakon što je u petak skliznula nakratko na 108,28 jena, najniže razine od sredine septembra prošle godine.

Eurom se trgovalo po 1,2400 dolara, što znači da je oslabio blagih 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u petak. Drži se tako ispod najviših razina u tri godine od 1,2538 dolara, na koje se u jednom trenutku popeo u četvrtak.

Za daljnje smjernice ulagači će u ovoj sedmici pratiti poruke s redovne mjesečne sjednice američke centralne banke Fed u srijedu, a krajem sedmice izvještaj o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, koje obično tržišta vrlo pomno prate.

“Dolar određenu podršku crpi iz viših prinosa na američke državne obveznice, a čekaju se i sjednica Feda i podaci s tržišta rada. No, općenito prevladava obrazac prema kojem nakon jačanja uslijede njegove prodaje”, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

U ponedjeljak su ojačali i prinosi na njemačke državne obveznice na najviše razine u posljednjih više godina nakon što je dužnosnik Evropske centralne banke (ECB) Klaas Knot, inače predsjednik nizozemske centralne banke, preko vikenda izjavio da bi ECB trebao pojasniti kako će postupno privoditi kraju postojeći program kupnje obveznice nakon isteka roka krajem septembra ove godine.

Prinosi na 5-godišnje njemačke obveznice dosegnuli su u ponedjeljak ujutro 0,004 posto, postavši pozitivni po prvi put od kraja 2015. godine. Prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice istodobno su dosegnuli najviše razine u zadnje dvije godine od 0,598 posto, dok su prinosi na 2-godišnje njemačke obveznice i dalje negativni, tj iznose minus 0,51 posto, što znači da investitori i dalje plaćaju da bi držali novac u njima, prenosi SEEbiz.