Lifestyle

Tri riječi koje vam mogu pomoći da bolje upravljate svojim vremenom


Upravljanje vremenom danas je jedan od najvećih izazova u biznisu, a Lolly Daskal, direktorica globalne konsultantske firme Lead From Within, ističe da je dobro upravljanje vremenom ključ uspjeha, prenose Poslovne novine.

„Svakog dana samo raste broj poslova koje moramo završiti. Mnogo investiramo u sisteme i planere samo kako bismo što bolje ovladali vremenom. I pored toga krivi su nam najčešće drugi i na njih svaljujemo odgovornost ukoliko nešto ne stignemo završiti“, istakla je Daskal u autorskom tekstu za Inc.com, te dodala:

„Svoju budućnost kreirate na osnovu onoga što uradite danas,  a ne onoga što ćete uraditi sutra. Fokusirajte se na to da budete produktivni.“

Daskal je pobrojala tri ključne riječi koje mogu pomoći svakoj osobi da stekne punu kontrolu nad svojim vremenom.

1. Delegirajte

Svakog dana se zapitajte šta možete delegirati drugima. Ukoliko pored sebe nemate kvalifikovanu osobu kojoj nešto možete prepustiti, pronađite osobu koju možete naučiti onome što je potrebno. Nema lidera u historiji čovječanstva koji je sve u životu sam postigao.

2. Eliminišite

Fokusirajte se na najvažnije zadatke koje imate i eliminišite sve ono što je bespotrebno ili beskorisno. Nemojte samo biti zauzeti stvarima i obavezama, već se fokusirajte na prioritete koji će vas dovesti do vaše vizije uspjeha.

3. Ubrzajte

Svakog dana izdvojite 15 minuta svog vremena da radite na dugoročnom cilju. Također, uvijek pokušajte pronaći način da ubrzate stvari i prestanite pronalaziti izgovore, savjetuje Lolly Daskal.