Startup

Kako startupi u SAD-u potpuno mijenjaju obrazovni sistem, školarine i zapošljavanje


Tradicionalni način obrazovanja i plaćanja školarine u potpunosti mijenjaju pojedini startupi u SAD-u, prenose Poslovne novine.

Visoko obrazovanje često zavisi od toga da li student ima novac da plati školarinu. Međutim, startupi u SAD-u stavljaju fokus na zapošljavanje svakog studenta, visoku platu, pa tek onda na plaćanje školarine.

Cilj pojedinih startupa zapravo je napraviti revoluciju u obrazovnom sistemu kako studenti ne bi dugovali fakultetima novac godinama nakon što su dobili diplomu.

U SAD-u je već bio zastupljen sličan sistem, gdje su kompanije plaćale školarinu studentima.

No, obrazovni startupi u SAD-u kao što su Lambda School i MissionU mijenjaju ustaljene obrazovne i finansijske sisteme na koledžima. Od studenata ne uzimaju nijedan cent unaprijed za znanje koje im nude.

Umjesto toga, ovi startupi uzimaju procenat od plate studenta tek nakon što se zaposli i tek nakon što dosegne platu od preko 50.000 dolara. Ukoliko student ne pronađe takav posao, neće ni platiti školarinu. Dakle, obrazovanje koje je dobio u ovim startupima tada će mu praktično biti besplatno.

Radi se o izuzetno olakšavajućoj okolnosti za studente koji ne trpe pritisak nedostatka finansijskih sredstava za školarinu koja je ponekad iznimno visoka.

Programi koje nude Lambda School i MissionU usko su povezani sa velikim kompanijama kao što su IBM, PayPal i Uber, što je također od velikog značaja za studente.

Ovaj sistem je posebno važan za IT industriju budući da danas četverogodišnje visoko obrazovanje ponekad nije ni izbliza dovoljno da se student edukuje u dovoljnoj mjeri kako bi se snašao u poslu, piše Inc.com.