Tržišta i finansije

EU povećala prognozu rasta u eurozoni za 2018. i 2019.


Evropska komisija podigla je predviđanja rasta u eurozoni, na 2,3 posto za ovu godinu, i na 2 posto za iduću godinu.

Evropska komisija je 9. novembra saopštila da očekuje rast od 2,1 posto za 2018. i 1,9 posto za 2019. godinu.

“Evropska ekonomija je prevazišla očekivanja rasta i očekuje se da će rast ostati postojan iduće godine”, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, navodi se u saopštenju EU.

Dombrovskis je rekao da to treba da se iskoristi da se osigura da dobrobiti rasta osjete svi Evropljani, i da ojačaju privrede i produbi Ekonomska i monetarna unija.

Ekonomije zemalja eurozone i cijele Evropske unije su prema procjenama porasle za 2,4 posto 2017. godine, što je najveća stopa rasta u posljednjih deset godina.

Prognoze za rast privrede u cijelom EU su takođe povećane za 2018. i 2019. godinu u odnosu na novembar, sa 2,1 posto na 2,3 posto za 2018. i sa 1,9 posto na 2 procenta za 2019. godinu.

To je rezultat istovremeno jačeg cikličnog zamaha u Evropi, gdje se konstantno popravlja tržište rada i gdje je ekonomsko raspoloženje posebno visoko, i jače od očekivanog oporavka svjetske ekonomske aktivnosti i trgovine, navodi se u saopštenju EU.

“Evropska privreda bilježi solidno zdravlje početkom 2018. godine. Eurozona se vratila stopama rasta koje nije imala od finansijske krize”, rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

Moskovisi je rekao da taj robustan rast predstavlja dobar trenutak za reforme i da neće trajati vječno.

“Sada treba donositi ambiciozne odluke koje se nameću za jačanje Ekonomske i monetarne unije”, rekao je Moskovisi.

Očekuje se da će rast inflacije nastaviti da bude skroman. Inflacija u eurozoni je dostigla 1,5 posto 2017. godine, i predviđeno je da će ostati na 1,5 posto 2018. i da poraste na 1,6 posto 2019. godine, prenosi Beta.