Novosti

Godišnja stopa inflacije u eurozoni pala više nego što je bilo predviđeno


Godišnja stopa inflacije u eurozoni pala je više nego što je bilo predviđeno u martu, pokazali su zvanični podaci u srijedu, podstičući nadu da će Evropska centralna banka smanjiti kamatne stope u junu.

Rast potrošačkih cijena u području jedinstvene valute usporen je na 2,4 posto, sa 2,6 posto u februaru, objavila je agencija za statistiku EU.

Analitičari koje je anketirao FactSet predviđali su da će inflacija ostati stabilna na 2,6 posto, dok su ekonomisti na upit Bloomberga očekivali manji pad na 2,5 posto.

Brojka je sve bliža cilju ECB-a od dva posto, što će ojačati argumente za smanjenje kamatnih stopa u junu, ali analitičari ne očekuju smanjenje na sljedećem sastanku o monetarnoj politici 11. aprila.

Institucija sa sjedištem u Frankfurtu drži stope stabilne od oktobra 2023. nakon agresivne kampanje povećanja stope kako bi se ukrotila rastuća inflacija.

Inflacija u eurozoni značajno je pala sa vrha od 10,6 posto postignutog u oktobru 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu i posljedičnog uticaja na troškove energije u Evropi.