Tema u fokusu

„100 najvećih“ od ove godine i u Crnoj Gori


Projekt “100 najvećih”, koji Poslovne novine iz Sarajeva realizuju više od 30 godina, izašao je van granica naše zemlje i od danas zvanično postao regionalni. Naime, potpisivanjem franšiznog ugovora između Poslovnih novina d.o.o. sa kompanijom BI Consulting d.o.o. iz Podgorice ove godine će se po prvi put realizovati projekt “100 najvećih u Crnoj Gori”,  kako je najavljeno na konferenciji za medije koja je danas održana u Podgorici, u Crnoj Gori.

Poslovne novine već tradicionalno organizuju Izbor „100 najvećih u privredi BiH“ što je jedan od projekta od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine. I ove godine suorganizator gala svečanosti na kojoj će se dodijeliti priznanja najboljim kompanijama u našoj zemlji je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH.

Podsjetimo da je protekle godine, na 30-tu godišnjicu postojanja Projekta gala svečanost Izbora “100 najvećih u BiH” u Sarajevu okupila preko 400 vodećih privrednika, menadžera i predstavnika vladinih zvaničnika, kao i diplomatskog kora. Time se ovaj događaj etablirao među vodeće privredne događaje u našoj zemlji. U sklopu projekta je i istoimena specijalna publikacija u kojoj su lani po prvi put rangirane i kompanije iz zemalja regiona, kao i one iz vodećih industrijskih grana, prema analitikama LRC BIS-a.

Važnost rangiranja najboljih i uspješnih kompanija i isticanje pozitivnih priča dugogodišnja je misija Poslovnih novina, koje kroz ovaj i ostale svoje projekte, stavljaju akcenat na važnost praćenja informacija o poslovanju kompanija i ekonomske tokove ne samo u našoj zemlji nego i u regionu.

Upravo je to i cilj projekta „100 najvećih u Crnoj Gori”, koji će da doprinese razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca. O važnosti ovoga projekta u Crnoj Gori govori i činjenica da ga provajder poslovnih informacija BI Consulting realizuje u partnerstvu sa Crnogorskim ministarstvima finansija i ekonomije, te uz pokroviteljstvo Societe Generale Montenegro.

Također, ovaj projekt će omogućiti veću prepoznatljivost i promociju onim crnogorskim kompanijama koje iskoriste pravo da se Pečatom „100 najvećih u Crnoj Gori” predstave klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori i regiji, a naravno, na ovaj način će se otvoriti i mogućnost povezivanja sa najuspješnijima u BiH.

Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, koji je prepoznao značaj ovog projekta i odlučio da ga pokrene u Crnoj Gori, na današnjoj press konferenciji je rekao:  „Projekat ‘100 najvećih u Crnoj Gori’ se prvi put realizuje u Crnoj Gori, po franšizi Poslovnih novina iz Sarajeva. Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2017. godinu izdvojićemo po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća sve njih rangirati po jasnim i javno dostupnim poslovnim parametra iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja: ukupnim prihodima, realizovanoj neto dobiti i broju zaposlenih. Također, izdvojićemo i po prihodu, rangirati po 20 preduzeća iz 10 ključnih poslovnih djelatnosti, a sve njih objaviti u ekskluzivnoj godišnjoj publikaciji. U ovom ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju mjesto će naći i sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini.“

Publikacija ‘100 najvećih u Crnoj Gori’ će biti predstavljena javnosti na gala svečanosti u maju 2018. godine, kada će se u Podgorici okupiti preko 300 vodećih crnogorskih privrednika i vlasnika kompanija, te državnog vrha i predstavnika diplomatskog kora.

“I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu značajne rezultate i nije ih mali broj. Mišljenja smo, a na istoj ideji smo se okupili sa našim partnerima, da takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj Projekat posvećen baš njima”, zaključio je Nikolić.

Na konferenciji za medije u Podgorici danas su govorili još i mr Nemanja Katnić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore, mr Radosav Baćko Babić, generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Crne Gore i Samo Jovićević, direktor Sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale Montenegro.

Državni sekretar mr Nemanja Katnić, govoreći o važnosti projekta istakao je da se na ovakav način promoviše i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države, kao korisnika informacija sadržanih u izvještajima

Prema riječima Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina iz Sarajeva, širenje ove pozitivne ideje dokaz je da priče o uspjehu kompanija ne poznaju granice. Kako dodaje Kučković: “Ovoliki interes i pozitivna energija kojom je okružen projekt “100 najvećih” i nama daje dodatnu obavezu da ga dodatno razvijamo i nastojimo uključiti što veći broj kompanija iz regije. Na ovaj način ne samo da ćemo pričati pozitivne privredne priče nego i stvoriti kvalitetnu platformu za povezivanje privrednika što će zasigurno doprinijeti i razvoju kompletne ekonomije na ovom području.”

Pomenimo na kraju da će se 31. Izbor “100 najvećih u BiH” u septembru ove godine održati u Sarajevu, kada će se tradicionalno dodijeliti priznanja najboljima u privredi.