Trgovina

WTO: Rast globalne trgovine ostaje iznad trenda


Globalna robna razmjena nastavit će bilježiti rast iznad trenda i u drugom tromjesečju 2018. godine, pokazali su u ponedjeljak kvartalni pokazatelji Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Najnoviji pokazatelj izgleda za globalnu robnu razmjenu iznosi 102,3 boda i blago je uvećan u usporedbi sa 102,2 boda koliko je iznosio u novembru prošle godine.

Svih sedam sastavnica toga indeksa ima pozitivan predznak, uz iznimku one koja se odnosi na trgovinu elektroničkim dijelovima a potonula je na 94,1 bod, sa 103,3 boda u prethodnom tromjesečju, signalizirajući moguće slabljenje potrošačke klime, stoji u saopštenju WTO-a.

“Rast je i dalje iznad trenda. Čini se da će se oporavak iz 2017. nastaviti još barem tokom drugog kvartala 2018. godine, temeljem faktora kao što su snažne izvozne narudžbe, snažan zračni teretni prijevoz, kontejnerski transport i ostali pokazatelji”, kazao je ekonomist WTO-a Coleman Nee.

“Stoga se stječe dojam da zamah nije oslabio”, poručio je u razgovoru za Reuters.

Najsnažniju vrijednost ima sastavnica indeksa koja se odnosi na kontejnerski prijevoz tereta, od 104,3 boda. To je njena najviša vrijednost otkad su se počeli pribavljati ti podaci.

Zbirni indeks izgleda WTO objavljuje od trećeg kvartala 2016. godine, podsjeća Reuters.

U WTO-u za ovu godinu predviđaju ukupnu stopu rasta svjetske robne razmjene u rasponu od 1,4 do 4,4 posto, a najvjerojatnije oko 3,2 posto. Usporedbe radi, u 2017. godini rast je procijenjen na 3,6 posto.

Procjene su objavljene u prošlogodišnjem septembru a temeljile su se na privrednim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o rastu svjetske privrede koje su u međuvremenu poboljšane za 0,2 postotna boda, na 3,2 posto u 2017. i na 3,3 posto u 2018. godine.

Iz WTO-a su najavili da će ažurirane projekcije rasta trgovine za 2018. godinu objaviti u aprilu, prenosi SEEbiz.