Tržišta i finansije

Zašto bitcoin i druge kriptovalute ne mogu zamijeniti zlato?


Urednik i izdavač Gartman Letter-a Dennis Gartman objasnio je zašto bi investitori trebalo da izbjegavaju bitcoin, kontroverznu kriptovalutu, upozoravajući da je to “tulipan” 21. stoljeća.

Nagli porast vrijednosti kriptovaluta, poput bitcoina, natjerali su mnoge da ih posmatraju kao alternativno sredstvo, tj. kao novo zlato digitalnog doba. Međutim, investitori bi trebali biti svjesni da su zlato i srodni instrumenti kojima se trguje, vrlo različiti od digitalnih valuta.

“Po našem mišljenju, bitcoin i kriptovalute generalno nisu zamjena za zlato. Zlato je testiran i učinkovit alat za investiranje”, navodi The World Gold Council u istraživačkoj bilješci.

Zlatne dionice SPDR-a (NYSEArca: GLD Opens a New Window) ostaju instrument koji se bira za sigurna utočišta i za one koji žele održati svoju kupovnu moć rastućim inflacijskim izgledima. GLD takođe dobija zamah u posljednjih nekoliko sedmica, porastao je 6,5% u proteklom mjesecu, a više investitora bilježi kako je ETF privukao 874 miliona dolara neto prilva u protekloj sedmici, prema podacima XTF-a.

The World Gold Council podsjeća investitore da je zlato vrlo različito od kriptovaluta jer je fizički plemeniti metal manje promjenjiv, ima mnogo likvidnije tržište, trguje u uspostavljenom regulatornom okviru, dobro razumije ulogu u investicionom portfoliju i malo se preklapa sa kriptovalutama na mnogim izvorima ponude i potražnje.

“Ove karakteristike podupiru ulogu zlata kao glavnu finansijsku imovinu koja će vjerovatno nastaviti rezonirati u današnjem digitalnom svijetu”, rečeno je ispred World Gold Council-a.

Nasuprot tome, teza investiranja kriptovaluta izgleda prilično drugačije od zlata. Digitalne valute tek treba da se testiraju u višestrukim tržišnim uslovima – bitcoin je nastao nakon finansijske krize, tržište kapitala je bilo u produženom stanju niske volatilnosti i Bull Market-a sa ograničenim povlačenjem.

Tržište kriptovaluti je još uvijek u ranim fazama razvoja, a likvidnost je rijetka. U međuvremenu, cijene se ponašaju shodno očekivanjima velikog povrata. Na primjer, bitcoin, najpoznatija kriptovaluta, porastao je 13 puta u 2017. godini, ali je pokazao volatilnost koja je oko 10 puta veća od zlata denominiranog u dolarima, bitcoin je nedavno pao više od 40%, od sredine decembra, i pokazao je prosječna pomjeranja od 5% svakog dana.

“Iako je ovo dobro za investitore koji traže izuzetno visoku stopu povrata na ulaganje, teško da je to prihvaćena karakteristka za valutu, a kamoli neka vrijedonost sama po sebi, što je potencijalno ograničavajući faktor korištenja bitcoina kao transakcije”, ističu iz World Gold Council-a.

Zajedno sa različitim tržišnim razlikama između zlata i kriptovaluta, na kraju dana – zlato je široko prihvaćeno i regulisano dobro, kojim se trguje na mnogim tržištima. Neki posmatrači su zabrinuti zbog činjenice da kriptovalute predstavljaju veliki rizik od iznenadnih ograničenja koje plasiraju zemlje koje su zabrinute zbog “bijega” kapitala. Na primjer, Kina je značajno ograničila njihovu upotrebu, a nedavno je i Južna Koreja najavila više regulatornih mjera.

Pored navedenog, na poreskoj osnovi, Služba unutrašnjih prihoda SAD-a svaku transakciju kriptovaluta vidi kao prodavanje sredstava, što može komplikovati transakcije sa trgovcima poput Amazona, Targeta i Wal-Marta, ograničavajući njegovu upotrebu kao stvarnu alternativu valutama.

“Ovo nas dovodi do tačke i pitanja da li se kriptovalute stvarno koriste za transakcije ili se trguju i drže više kao spekulativna investicija”, dodao je World Gold Council, prenosi Bankar.me.