Tema u fokusu

Mostar postaje IT centar: Rast broja startupa i zaposlenih u IT sektoru


Piše: Mario Čule

Svijet tehnologije postaje nam iz dana u dan sve pristupačniji, kao što je smartphone ili računar pred vama, dostupan svuda i u svako vrijeme. S tim se otvaraju sve veći zahtjevi tržišta za bržim i novim uređajima, otvara se više prostora za inovacije, a što je još bitnije, dijeljenje znanja je probilo svoje granice.

Zahtjevi za modernim tehnologijama su otvorili mogućnosti za mnoge gradove da postanu novi centar inovacija, novih prilika i mjesta zapošljavanja. Mostar postaje prepoznatljiv prošlih godina i dalje bilježi rast u broju startupa, zaposlenih u IT sektoru,  te IT događaja. To je mjesto razvoja novih ideja. Ne pronalaze se u tom području samo programeri, već i ostale struke.

Najpoznatija IT kompanija, SPARK grupacija, prošle godine je proglašena najpoželjnijim poslodavcem u Jugoistočnoj Evropi, kao i najbrže rastuća, i nadaju se to postati i ove godine. Mjesto su inovacija, obrazovanja i startup inkubatora otvorenih za sve ljude s idejom. Njihov cilj je stvaranje IT ekosistema, rješavanja nezaposlenosti, nadopunjujući nedostatke obrazovnog sistema kojeg su itekako svjesni.

Kroz njihov startup inkubator je prošlo pet generacija, pokrenuli su 37 startupa. Kroz projekt SPARKreators su podijelili preko 1000 edukativnih robota osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine, čime su htjeli motivirati djecu na usvajanje nužnih znanja koja bi pokazali na takmičenjima. Kao što kažu, planova će još biti i ne znaju koliko će ih se realizirati.

„Za pet godina vidimo SPARK kao projekt koji je postao pozitivan putokaz mladima u BiH; kao razvojnu platformu koja je pronašla kvalitetne poslovne prijedloge i investitore, te pružila podršku realizaciji značajnih investicija; kao mjesto okupljanja talenata kojima nismo uvijek na ispravan način pomogli da pronađu svoje mjesto na BiH tržištu, ali kojima smo uvijek pomogli pronaći svoje najveće talente i ohrabrili ih da svoje snove pretvore u stvarne i značajne projekte“, navode iz ove grupacije.

Da mjesta ima za sva zanimanja, i da se IT nalazi u svakom području, potvrđuju nam primjeri kao Vesna Falak, studentica prava koja je za Poslovne novine govorila o svojim iskustvima.

„Priliku da obavljam stručnu praksu u pravnom odjelu SPARK poslovnog parka u Mostaru dobila sam zahvaljujući suradnji između SPARK-a i evropske organizacije studenata prava-ELSA, tačnije njihovog lokalnog ureda u Mostaru. Izabrala sam IT kompaniju iz razloga što je njihov broj u svijetu rastući, i bila sam i više nego zainteresirana da iz prve ruke proučim kako se jedna prastara nauka poput prava uklapa u moderni IT sektor. Prilika je bila izvanredna jer je SPARK i više nego uspješan u svom području – u dvije sedmice sam imala priliku naučiti mnogo više nego što sam očekivala, počevši od osnova kao što su rad po obrascima za poreznu upravu, sve do sastavljanja ugovora za startup projekte, što je od iznimne važnosti u ovom sektoru. Iako se čini da pravnici nemaju mjesto u budućnosti, te da nisu prilagodljivi ubrzanom tehnološkom razvoju s kojim se korak teško drži, upravo pravnici predstavljaju temelj iz kojeg se ideje u svijetu tehnologije mogu rađati na zakonit i pravilan način“, navela je Falak.

INTERA tehnološki park, otvoren 2011. godine, je pokrenut kao inovacijski i tehnološki centar, koji želi biti glavni pokretač stvaranja pozitivnih promjena i rješavanja nezaposlenosti mladih u regiji. Pružaju startup inkubator, ali pored toga i prilike za obuku mladih u ostalim oblastima kao CNC operatera. Razne konferencije kao hackatoni, seminari, edukacije, su prilika za networking za sve ljude s idejom i voljom za radom, prilika za učenje o novim stvarima. Da to stvarno jeste pokretač inovativnih ideja, pokazuje skoro otvaranje prvog coworking prostora u središtu Mostara, te projekt energetske efikasnosti s firmom Enterprise Europe Network.

Kako se ideje mogu pretvoriti u stvarnost, pokazao je događaj City OS 2016. godine u INTERA-i. Uz jedan dan edukacije i dva dana hackatona u INTERA tehnološkom parku, rodile su se firme kao Meta5, a Faris Seferagić, jedan od pokretača firme, nam kaže: „Sva priča počinje na CityOS Hackathonu u Mostaru. Takmičenje tehničke prirode u rješavanju problema iz stvarnog života. Tu smo osvojili prvo mjesto s našim sistemom praćenja rada na plantažama koristeći barkodove. Danas radimo na sistemu i težimo isti plasirati na tržište BiH, ali i dalje.“

U konkretnom slučaju je poljoprivreda u fokusu, što pokazuje još jedan primjer da IT ide ruku pod ruku s drugim djelatnostima i sektorima.

„Mislim da je neophodno da se poljoprivreda razvija uz integraciju IT tehnologija. Svjedoci smo koliko olakšanja takav vid razvoja pruža i u drugim sektorima.“

Pored otvorenih poslovnih prilika i prilika za razvoj ideja, u Mostaru postoji Sveučilište koje pruža studije informacijskih nauka.

Tomislav Stanić studira Informacijske nauke na Filozofskom fakultetu na Sveučilištu u Mostaru, i kaže o svom obrazovanju: „Program moga smjera nije loš ali nije sam po sebi dovoljan za adekvatno znanje. Imamo dosta relevantnih kolegija u području IT-a, a dodatno znanje tražim na izvanfakultetskim aktivnostima. U Mostaru se nudi dobar broj kurseva u mnogo IT područja i mislim da je to odlično za sve studente. Mi kao studenti trebamo iskoristiti ove prilike koje nam se nude jer su svi kursevi besplatni i nude znanje koje bi sami puno teže ostvarili.“

Sve to je tek presjek stanja razvoja informacijskih tehnologija u Mostaru, koji je sada, s kvalitetnim igračima i resursima na terenu, dobio “vjetar u leđa”.

Autor je jedan od pobjednika nagradnog konkursa Poslovnih novina.