IT i Tehnologija

Kako će vještačka inteligencija promijeniti radna mjesta u budućnosti?


U 2017. godini kompanije su potrošile oko 22 milijarde dolara za spajanja i akvizicije vezane za vještačku inteligenciju, što je oko 26 puta više nego u 2015. godini.

Velike kompanije su ove godine napravile ogromne iskorake po tom pitanju. Microsoft je vještačku inteligenciju uveliko ugradio u svoju strategiju. Tako danas radeći s PowerPointom možete primijetiti da se slajdovi generiraju automatski, samostalno se pojavljuju natpisi ispod slika i čini se da pomalo postajemo suvišni u tom procesu.

Stručnjaci čak navode da će za čovječanstvo vještačka inteligencija učiniti više od vatre ili struje.

Manje poznato, ali važno pitanje je kako će vještačka inteligencija promijeniti radna mjesta?

Koristeći vještačku inteligenciju, menadžeri mogu imati nevjerovatnu kontrolu nad svojim zaposlenicima. Amazon je patentirao manžetnu traku koja prati kretanje ruku radnika u skladištu i koristi vibracije kako bi ih podstakla da budu efikasniji, piše Economist, prenose Poslovne novine.

U tom slučaju vještačka inteligencija bi mogla biti loša za starije zaposlenike. Ukoliko vještačka inteligencija zahtjeva veću produktivnost, stariji zaposlenici koji rade sporije od mlađih kolega bi mogli doći u poziciju da izgube radna mjesta.

Humanyze, analitička platforma koja pomaže kompanijama da naprave bolju strategiju na radnom mjestu i pomogne poslovne procese, prodaje pametne „ID“ bedževe koji mogu pratiti zaposlene u kancelariji i otkrivati kako zaposlenici komuniciraju sa kolegama.

Nadzor na poslu nije ništa novo, ali postavlja se pitanje gdje sve to vodi? Zahvaljujući kompjuterskoj viziji, vještačka inteligencija može provjeriti da li radnici nose zaštitnu opremu.

S druge strane, startup Cogito dizajnirao je softver koji sluša pozive korisnika i dodjeljuje “ocjenu empatije” zasnovan na tome koliko su agenti saosjećajni, koliko brzo i na koji način rješavaju žalbe. Mogućnosti vještačke inteligencije idu do granice da poslodavci više neće morati održati intervju s potencijalnim zaposlenikom.

Na društvenoj mreži Reddit, osnivač Microsofta Bill Gates smatra da bi trebalo da budemo zabrinuti zbog prijetnje koju predstavlja vještačka inteligencija.

“Pripadam onim koji su zabrinuti zbog super inteligencije”, izjavio je Gates.

Na opasnost od vještačke inteligencije upozorio je i Stephen Hawking izjavivši da vještačka inteligencija može da evoluira u stanje u kojem čovjek više neće moći da je kontroliše.