Naslovnica Investicije U Saudijskoj Arabiji niče najveća solarna elektrana na svijetu

U Saudijskoj Arabiji niče najveća solarna elektrana na svijetu

Saudijska Arabija ima velike planove za naredno desetljeće. U svojem programu nazvanom “Vision 2030” žele modernizirati industriju ove zemlje, stvoriti održivu ekonomiju koja se ne oslanja na naftu, a žele se i prometno povezati najmodernijim sustavom prijevoza – još nepostojećim Hyperloopom.

U sklopu ovog projekta vladajuća kraljevska obitelj dogovorila je s investitorima iz japanskog SoftBanka ulaganje u najveću solarnu elektranu ikada izgrađenu. Bit će to farma fotonaponskih panela vrijedna 200 milijardi dolara na kojoj će biti zaposleno i do 100 hiljada ljudi.

Instalirana snaga ove solarne elektrane trebala bi biti oko čak 200 gigavata – što je oko 100 puta veće od bilo kojeg drugog solarnog projekta ikada planiranoga. Površinom i snagom bi solarna elektrana SoftBank Solar Project trebala biti oko 400 puta veća od trenutačno najveće u svijetu, one u indijskom Kamuthiju. Ostvari li se ovaj plan, ova bi solarna elektrana trebala više nego utrostručiti kapacitete proizvodnje energije u Saudijskoj Arabiji, piše SEEbiz.