Tema u fokusu

Kako poboljšati reputaciju i vratiti povjerenje u bh. kompanije nakon afere „Zadruga“?


Portal Poslovnih novina prošle je sedmice objavio analizu afere Zadruga koja je obuhvatila privođenja predstavnika preko 500 bh. kompanija u okviru sumnje za učešće u aktivnostima pranja novca i koja je ostavila duboke posljedice na bh. kompanije i ekonomiju. Pitanje koje se nameće samo od sebe jeste: Šta nakon ove afere?

U nastavku ove priče donosimo mjere kojima se može poboljšati reputacija kompanija i vratiti ukupno povjerenje u bh. kompanije i privredu.

Rusmir Pobrić, menadžer u kompaniji Net Consulting iz Sarajeva, istakao je u razgovoru za Poslovne novine da u BiH treba podizati svijest o tome da su se promijenili međunarodni standardi u poslovanju.

To su važni  „Ethics and Compliance“ programi, odnosno programi veće transparentnosti i usklađenosti poslovanja. Ovi programi imaju višestruke pozitivne efekte. Tako na primjer povećavaju garanciju samoj kompaniji da neće upasti u zabranjene prakse i omogućavaju joj bolju internu kontrolu, dok kreditorima smanjuju sumnju u pouzdanost klijenta i svojevrsni su osigurač pri odobravanju sredstava.

„Uđite na web stranicu bilo koje ozbiljne kompanije sa zapada i naći ćete taj program. Jedan dio naše privrede je očito navikao da posluje na određene ilegalne načine, što pokazuje i akcija ‘Zadruga’. Ali ozbiljne zapadne ekonomije to više ne praštaju. Sve privrednike u BiH u narednom periodu treba edukovati kako bi se upoznali sa ‘Ethics and Compliance’ programima. Pravila do u detalje postoje i samo ih treba primijeniti kako bi se smanjili rizici. Primjenu takvih standarda domaći i međunarodni partneri će sigurno prepoznati“, rekao je Pobrić za portal Poslovnih novina.

Direktor Net Consultinga Bojan Bajić ističe da kompanijama u BiH prijete realni rizici i opasnosti kojih oni najčešće nisu ni svjesni.

„Zato su ‘Ethics and Compliance’ programi tako bitni. Kompanije su i prije nego što se desila ‘Zadruga’ mogle preduzeti preventivne mjere da ne dođe do negativnih posljedica po poslovanje. Akcija je relizovana i sada su spiskovi dostupni javnosti. Sve te kompanije sada su indeksirane sa crvenom zastavicom i već ispaštaju zbog posljedica ‘Zadruge’. Jedini način da saniraju štete i da poprave reputaciju kod međunarodnih instanci jeste da počnu implementirati ove programe unutar svog poslovanja. To je jedini način da nastave saradnju sa svojim kupcima iz inostranstva, međunarodnim partnerima,  međunarodnim kreditorima ili komercijalnim bankama“, rekao je Bajić za Poslovne novine.

Bajić je dodao da je sreća što se ova krizna situacija za bh. kompanije i cijelu ekonomiju može prevazići uvođenjem međunarodno prihvatljivih standarda poslovanja u domaćim firmama.

„To bi u konačnici poboljšalo reputaciju i vratilo ukupno povjerenje u bh. privredu, a samim tim stvorilo šansu za više investicija i novih radnih mjesta“, zaključio je Bajić.

U Sarajevu će narednog mjeseca biti održana konferencija na kojoj će upravo biti riječi o standardima poslovanja kao i problemima za bh. kompanije i ekonomiju koji su prouzrokovani akcijom „Zadruga“, što će biti prilika za privrednike da se dodatno informišu i edukuju. Radi se o Trećem Balkan Compliance and Ethics Forumu (BCEF 2018), koji će biti održan 24. maja u organizaciji bh. asocijacije The West-East Forum for Ethics and Compliance (WEFEC), a u partnerstvu s Američkom trgovačkom komorom u BiH (AmCham).

Glavna tema foruma prati rastuću interakciju domaćih preduzetnika sa međunarodnim standardima poslovanja, kao što su širenje na strana tržišta, korištenje sredstava međunarodnih finansijskih institucija ili partnerstvo sa multinacionalnim kompanijama koje provode stroge procedure integriteta u saradnji sa partnerskim kompanijama.

Primarni cilj ovogodišnjeg BCEF-a je jačanje znanja domaćih i regionalnih privrednih subjekata kako da svoje poslovanje prilagode međunarodnim standardima poslovanja i izbjegnu rizike od nesvjesne uključenosti u zabranjene prakse, s akcentom na sve prisutnije izricanje sankcija od strane Svjetske banke (WB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i drugih vezanih finansijskih institucija.